Review: Ozzy Osbourne – Patient Number 9

 

Ozzy Osbourne - Patient Number 9

Ozzy Osbourne – Patient Number 9
Format: CD Vinyl LP – Digital / Epic
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Hail, Hail…The Prince of Darkness

Wanneer je kijkt naar de rampspoed die zich op meerdere fronten voltrekt op de wereld anno 2022 , dan zou een gelovig mens niet raar opkijken bij de terugkeer van de Prins der Duisternis….zie hier een nieuw album van Ozzy Osbourne.

Normaal is het een goede gewoonte om hier wat achtergrond mee te geven over de artiest in kwestie maar om met Ozzy’s eigen woorden te spreken “ If you need to read a bio to learn about who Ozzy Osbourne is,what rock have you been living under?” .

Dus dan duiken we maar direct in ‘Patient Number 9’, alweer de dertiende soloplaat van Ozzy. Een plaat opnemen waarop je wat bevriende muzikanten uitnodigt om een riedeltje mee te spelen is natuurlijk al veel vaker gedaan, echter zal het zelden tot zo’n resultaat geleid hebben als op deze langspeler.

Het blik met vrienden en oudgediende is met Eric Clapton (op een Ozzy album!), Jeff Beck, Mike McCready, Zakk Wylde en Tony Iommi meer dan om van te watertanden. Bedenk dan dat de standaard bezetting in de studio bestond uit leden van Metallica, Guns N Roses, Pearl Jam, RHCCP, Foo Fighters en Janes Adiction. Bij ieder ander album had de platenmaatschappij een hype gecreëerd waar niks voor gespaard zou worden, nu niet. De nieuwe Ozzy….hier heb je hem.

Werkt het ook? Jazeker, ‘Patient Number 9’ is gewoon zijn beste solowerk sinds jaren.

Opener en titeltrack Patient Number 9 is direct een uitstekend voorbeeld, het rockt aan alle kanten net iets harder dan hij gewend is maar waarbij het onmiskenbaar is dat Jeff Beck aan de snaren trekt. Dat het refrein smerig pakkend is helpt zeker mee maar het wordt dan ook uitstekend gebracht door Ozzy, die in zijn vocalen overigens de gehele plaat vast en overtuigend klinkt.

Eric Clapton en Ozzy….nou volg ik eerstgenoemde als heel lang en heb hem diverse uitstapjes zien / horen maken maar toen in april het bericht kwam van deze samenwerking viel ik toch even van de spreekwoordelijke stoel. Geslaagd is het echter absoluut, Eric die wat vuiger klinkt dan normaal maar een heerlijke solo neerlegt en andermaal een refrein dat gevaarlijk goed blijft hangen.

Zakk Wylde is een oudgediende uit de Ozzy stal en laat hier op meerdere nummers weer horen waarom hij destijds gevraagd werd, Evil Shuffle is niks minder dan een meesterlijk stukje machtsvertoon van de Black Label Society voorman en huidig Pantera gitarist.

Tony Iommi is voor het eerst te horen op een Ozzy album, dat de Black Sabbath bandmakkers een meer dan uitstekende klik hebben is natuurlijk al lang bekend maar de bevestiging hiervan in de vorm van twee nummers No Escape From Now en Degradation Rules smaakt naar meer.

De laatste drie nummers kennen geen grote gasten, maar doen niet onder voor de eerdere tien, al behoren ze ook niet tot de beste nummers. Darkside Blues is echter wel een leuk ingetogen back porch bluesy nummer en verrassende afsluiter.

“Of All the Things I’ve Lost, I Miss My Mind the Most”

Tracks:
01. Patient Number 9 (feat. Jeff Beck)
02. Immortal (feat. Mike McCready)
03. Parasite (feat. Zakk Wylde)
04. Darkness (feat. Zakk Wylde)
05. One of Those Days (feat. Eric Clapton)
06. A Thousand Shades (feat. Jeff Beck)
07. No Escape From Now (feat. Tony Iommi)
08. Nothing Feels Right (feat. Zakk Wylde)
09. Evil Shuffle (feat. Zakk Wylde)
10. Degradation Rules (feat. Tony Iommi)
11. Dead and Gone
12. God Only Knows
13. Darkside Blues

Website: https://www.ozzy.com/