Review: Outlaws – Alive In America

 

Outlaws - Alive In America

Outlaws – Alive In America
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Renaissance Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Outlaws is een Amerikaanse Southerrn Rock band, die met name midden in de 70’s behoorlijk populair was in Amerika. In ons land scoorde de band een zeer bescheiden hitje met There Goes Another Love Song en was te zien op het Pinkpop festival in 1975.

Op dit album zijn live opnames te horen uit 1975 opgenomen in Denver en met de klassieke bezetting Henry Paul (gitaar, zang), Billy Jones (gitaar, zang), Hughie Thomasson (gitaar, zang), Frank O’Keefe (bas) en David Dix (drums).

Drie gitaren betekent dus flink wat pittige gitaarduels. Maar het was niet alleen het gitaarwerk, wat deze band zo speciaal maakte. Veelvuldig liet de band horen dat ze via hun koortjes ook de nodige vocale kwaliteiten had, vergelijkbaar met Crosby Stills Nash & Young of the Eagles.

Jammer genoeg is de geluidskwaliteit van de liveopnames op dit album wat aan de magere kant. Met name de zang heeft hiervan te lijden. Meestal is de zang te ver naar de achtergrond gemixed en in sommige songs juist te hard en vervormd.

Gelukkig maakt het spel van de drie gitaristen heel veel goeds. Dat is gelijk al te horen in de instrumentale opener Waterhole, een heerlijk sprankelende Southern Rock swinger. De invloed van het gitaargeluid van the Byrds is onmiskenbaar aanwezig in de rocker Stick Around For Rock And Roll. Een nummer met subliem gitaarwerk en een stevige country invloed.

Toch zijn de koortjes van de Outlaws prima te horen in het gevoelige mid-tempo Prisoner waarin het bijtende gitaarwerk de show steelt. Cry No More is een hoekig pompend Southern Rocknummer dat gevolgd wordt door de hit There Goes Another Love Song, dat nog steeds een luchtig sprankelend nummer is. Knoxville Girl begint als een country ballad maar gaat al snel over in een uitbundige, opzwepende country(rock) swinger.

De afsluiter van dit album, Green Grass & High Tides toont nogmaals aan hoe goed de drie gitaristen van de band waren.

Outlaws schijnen nog steeds actief te zijn. Van de originele line-up is echter niet veel meer over. Billy Jones pleegde in 1995 zelfmoord en Frank O’Keefe en Hughie Thomasson overleden in respectievelijk 1995 en 2007.

Ondanks de wat magere geluidskwaliteit is dit live album toch aan te raden aan de die-hard Southern Rock fans!

Tracks:
01. Waterhole
02. Stick Around For Rock And Roll
03. Prisoner
04. Song In The Breeze
05. Cry No More
06. There Goes Another Love Song
07. Knoxville Girl
08. Green Grass & High Tides

Website: https://www.outlawsmusic.com/