Review: Orphan Jon And The Abandoned – Over The Pain

 

Orphan Jon And The Abandoned - Over The Pain

Orphan Jon And The Abandoned – Over The Pain
Format: CD – Digital / Label: Vintage LaNell Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Orphan Jon And The Abandoned leveren een prima tweede studio album af, de opvolger van ‘Abandoned No More’ uit 2018 en de live plaat ‘Reckless Abandon’ uit 2020.

Het album staat vol met high energy American roots/blues, alles geven en er zeker van zijn dat er niks achter is gelaten op de studiovloer…wat ze in militaire termen de tactiek van de verschroeide aarde noemen.

Het bewijs hiervoor wordt met Tight Dress direct geleverd, een spetterend openingsnummer met pittige riffs en een heerlijke gitaarsolo. Gitarist Alastair Greene is een zeer getalenteerde snarenplukker die ook op het tweede nummer stevig gas blijft geven.

Een rustpunt vinden we in het derde nummer, dat tevens titeltrack is, Over The Pain. Daarna is het weer scheurende gitaren en puntige rock in Got No Name dat zelfs een lekkere tempo-break in het midden kent.

De rest van het album kent ietwat meer variatie in aanpak en tempo maar de intensiteit van de muziek neemt nergens af. Op Redheaded Woman Blues geven de heren ook blijk van hun kunnen op akoestische instrumenten, een fijne Delta blues. Zo een waarbij je jezelf als vanzelf met een “Old Fashioned” op de veranda ziet wegdromen met een resonator gitaar op je schoot.

Wanneer je denkt het album redelijk ingeschat te hebben word je op het einde verrast met een heerlijk aanstekende gospel song, inclusief orgel en koortje. Een zeer fijne afsluiter van een plaat die zich meer dan geslaagd mag noemen.

Met twee studioplaten onder de arm en een live album timmeren de heren aardig aan de weg en het klinkt alsof er nog voldoende in het verschiet ligt. Blijven volgen.

01. Tight Dress
02. She
03. Over The Pain
04. Got No Name ( For Amy Marie)
05. Broken Angel
06. Going Down To Mobile
07. Livin’ My Life
08. Somewhere Salvation
09. Redheaded Woman Blues
10. Everyone Knows
11. Memories of Me and You
12. There’s No Need

Line-up:
John English: Vocals
Alastair Greene: Guitar – Backing Vocals
Ray Sadolsky: Bass Guitar
Jason Blakely: Drums
Michael Leasure: Guest Drums on track 9 – Backing Vocals track 12
Mike Malone: Piano – Backing Vocals
Rebecca Aguilar: Vocals track 3, 12

Producer: Alastair Greene

Website: https://orphanjon.com/