Review: One Horse Band – Useless Propaganda

 

One Horse Band - Useless Propaganda

One Horse Band – Useless Propaganda
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Go Down Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ik weet nu waar het spreekwoord “anderhalve man en een paardenkop” vandaan komt! One Horse Band uit Milaan is namelijk het resultaat van een seksueel avontuur van One Man Horse’s moeder en een dronken paard! Vandaar die paardenkop op de foto’s van One Horse!

Ons zingende paard heeft zich flink laten beïnvloeden door de smerige rock van the Stooges, the Black Keys, Jack White en David Bowie. Het resultaat is op zijn derde album ‘Useless Propaganda’ te horen.

One Horse bespeelt hierop vrijwel alle instrumenten (gitaar, banjo, bas, drums, synthesizer en percussie). Slechts op één nummer schiet trompetist Tom Moffet te hulp en het album werd geproduceerd door de van Rage Against The Machine en System Of A Down bekende Dave Schiffman.

One Horse doet in Santa Claus zijn uiterste best om intiem te klinken in deze ballad maar door zijn zeer afgeleefde stem zit er een dikke donkere laag om dit nummer. Uiteindelijk geeft hij het op en gaat smerig rockend verder. Het donker gonzende Killing Floor is een raggend, enigszins Black Keys-achtig, snijdend garagerock nummer.

Supersonic blijft op een Seeds achtige wijze in de garagerock hoek. In het woest beukende It’s A Gimmick duiken wat glamrock invloeden op.

Trompetist Tom Moffet dwaalt verdwaasd rond in de smerige Stooges achtige rocker Hello Charlie. Het vunzig beukende Ice Cream heeft een onverwachte blueswending waarna I Sing begint met een akoestisch gitaarintro. Hiemee zet One Horse iedereen totaal op het verkeerde been want hij gaat daarna uitzinnig smerig rockend verder in een nummer met een oorverscheurende fuzzgitaarsolo.

Na de grimmige fuzzbeuker Like You Do wordt het album lekker donker afgesloten met A Little More.

Voor dit heerlijk smerige album van One Horse Band is de term “paardenrock” volledig van toepassing!

Tracks:
01. Santa Claus
02. Killing Floor
03. Supersonic
04. It’s A Gimmick
05. Useless Propaganda
06. Hello Charlie
07. Ice Cream
08. I Sing
09. Like You Do
10. A Little More

Website: http://www.onehorseband.com/