Review: Omar & The Howlers – What’s Buggin’ You

 

Omar & The Howlers - What's Buggin' You

Omar & The Howlers – What’s Buggin’ You
Format: CD ‘/ Label: Big Guitar
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Omar Kent Dykes keert eindelijk terug met What’s Buggin’ You?, zijn eerste album sinds 2017, toen hij o.m. een spieraandoening in beide armen opliep waardoor hij geen gitaar kon spelen. In mei van dit jaar kon hij weer de studio in om tien originele nummers én een cover (“Crackin’ Up” van Bo Diddley) op te nemen. Toevallig komen beide uit McComb, Mississippi – misschien komt het door het water?

Enigszins hersteld kon Omar op vier stukken gitaar spelen en op een ander mondharmonica, maar hij zingt nog steeds als vanouds: je hoort nog steeds zijn herkenbare zangstem, al is deze wel wat lager geworden als je die vergelijkt met de recent besproken live-cd’s uit 1989.

Tot de steeds veranderende Howlers behoren dit keer de uitstekende Eve Monsees op leadgitaar, oudgediende Howler Jason Crisp op bas, Mike Buck (LeRoi Brothers, Fabulous Thunderbirds) op drums en Nico Leophonte van Alnico Recording Studio, waar de opnamen gemaakt zijn. Op 18 augustus jl. werd het album uitgebracht in de Verenigde Staten en nu ook bij ons verkrijgbaar.

Omar noemt dit zijn ‘man en beest’-plaat vanwege de titels van de songs. Lover Man stond ook al op het album ‘Blues Bag’ (1991), maar Omar speelt het dit keer in shuffle. Gator Man is een swampy nieuw nummer met Greg Martin van de Kentucky Headhunters op gitaar, samen met Eve en Omar zelf. The Runnin’ Man wordt gespeeld met de kenmerkende Bo Diddley-beat van Omar.

De beestnummers zijn Bad Monkey en Thousand Pound Gorilla.
No Peace in the City is de nieuwe sociale commentaarsong van Omar, die geïnspireerd is op de hit Hard Times in the Land of Plenty uit 1987.
Om eerlijk te zijn het is het wachten waard geweest, wat mij betreft. En ik vermoed dat de loyale wereldwijde fans van Omar op z’n minst niet teleurgesteld zullen zijn met dit nieuwe album.

Tracks:
01. Bad Monkey
02. When Push Comes to Shove
03. Clarksdale, Mississippi
04. Gator Man
05. Crackin’ Up
06. Lone Star Boogie
07. Thousand Pound Gorilla
08. The Runnin’ Man
09. Hidin’ Out in Memphis
10. Lover Man
11. No Peace in the City

Website: http://www.omarandthehowlers.com/snippet0.htm