Review: Omar & The Howlers – Magic Man: Live At The Modernes In Bremen, February 9, 1989

 

Omar & The Howlers Magic Man Live At The Modernes In Bremen, February 9, 1989

Omar & The Howlers – Magic Man: Live At The Modernes In Bremen, February 9, 1989
Format: CD – Digital / Label: Mig-Music
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Tijdens een van zijn talrijke tournees door Europa traden Omar & The Howlers op 2 februari 1989 op in de concertzaal Modernes in de Noord-Duitse stad Bremen. Omar werd begeleid door John Inmon (gitaar), Bruce Jones (bas) en Gene Brandon (drums). Geboren in McComb, Mississippi, VS, begon hij op 12-jarige leeftijd muziek te maken onder zijn echte naam Kent Dykes.

Omar Kent Dykes (geboren als Kent Dykes, 1950) is een Amerikaanse bluesgitarist en -zanger, woonachtig in Austin, Texas. Hij begon als tiener bands te leiden in McComb, Mississippi. De originele Howlers werden in 1973 opgericht in Hattiesburg, Mississippi. In 1976 besloten ze te verhuizen naar Austin, Texas, waar clubs als de Soap Creek Saloon, de Broken Spoke, het Armadillo World Headquarters en Antone’s een toevluchtsoord voor “afvallige” muziek hadden gecreëerd. Met een nieuwe line-up creëerde Dykes een band die in staat was tot het soort ruige, luidruchtige blues dat Howlin’ Wolf en Hound Dog Taylor legendes maakte.

Omar’s eerste release was ‘Big Leg Beat’ in 1980, gevolgd door meer dan twintig andere. Tijdens talloze tournees door de VS en Europa creëerde hij een trouwe schare fans, vooral in Duitsland en Scandinavië, die altijd voor uitverkochte concerten zorgden. De band speelt elektrische Texas blues, rock and roll en bluesrock. Dykes heeft ook een succesvolle carrière als soloartiest achter de rug en toerde regelmatig door Europese landen. In 2012 vierde hij zijn 50-jarige carrière onder de titel ‘1962-2012 50 Years Of Making The Blues Rock & Still Howlin’.

Zijn laatste optreden was in 2017, nadat hij eerder dat jaar werd getroffen door een huidziekte waarbij het vlees van zijn armen wegviel, en hij verloor het vermogen om in het openbaar op te treden. In 2020 publiceerde hij zijn memoires, ‘OMAR DYKES: The Life and Times of a Poor and Almost Famous Bluesman’. Sindsdien wijdt hij zich aan het schrijven en heeft hij al twee werken gepubliceerd waarin hij reflecteert op zijn leven en werk als ‘bluesman’. Eerder dit jaar kwam er ineens een nieuw studioalbum uit van Omar & The Howlers, ‘What’s Buggin’ You? ‘getiteld, dat ik nog niet gehoord heb.

Ondergetekende zag Omar & The Howlers slechts één keer, op 3 september 1991 in de Oosterpoort in Groningen en interviewde Omar, waarbij bleek dat het een aimabele man was. Ik werd door zijn muziek getriggerd, mede dat zijn manier van zingen mij deed denken aan mijn persoonlijke muzikale held, John Fogerty van Creedence Clearwater Revival. Ik herinner me dat hij tijdens dat optreden ook minstens één CCR song speelde, wellicht was dat Green River, zoals ook op deze concertregistratie te horen is.

Concertzaal Modernes in Bremen is een van de zalen in die stad die nog altijd geweldige optredens presenteert, naast collega-zalen als Aladin Music Hall en de grote Stadthalle en nog grotere ÖVB Arena. Omdat ik in die tijd in Drenthe en vlakbij de grens woonde trok ik met vrienden vaak naar concerten in Duitsland, ook omdat daar vaak bands speelden die niet in Nederland optraden òf daar dichterbij dan het verre Rotterdam en Amsterdam.

Over het dubbelalbum kan ik kort zijn: deze opnamen brengen me weer helemaal terug naar dat ene concert in 1991 waar ik bij was! Gewoon lekkere swamprock en bluessongs die door dat prachtige accent van Omar worden aan- en afgekondigd. Stem, gitaarspel en muziek die helemaal passen bij de man!

Het repertoire is behoorlijk gevarieerd, voor mij een van de mooiste songs is de Jimmy Reed cover Down in Mississippi, met een heerlijke gitaarsolo. De song Modern Man is weer andere koek, want haast rockabilly. Naast de eerdergenoemde CCR-cover ook mooie versies van We Gotta Get Out Of This Place van The Animals en Rattle Snake Shake van Fleetwood Mac.

Niet te vergeten: de band The Howlers is ook zeer de moeite waard. Voor de bluesrock- en Americanaliefhebber is dit een album om in je collectie te hebben!

Tracks:
CD 1
01. Wall Of Pride
02. Don’t Lead Me On
03. Loud Mouth Woman
04. Down in Mississippi
05. Border Girl
06. Dancing In The Canebreak
07. Modern Man
08. Omar’s Shuffle
09. East Side Blues
10. Hi! Hi! Hi!
11. Too Much
12. Dime Store Hoo Doo
13. Hide Away

CD 2
01. Green River
02. Funky time
03. We Gotta Get Out Of This Place
04. Bad Seed
05. Rattle Snake Shake
06. Hard Times In The Land Of Plenty
07. Magic Man
08. Rock ‘n’ Roll Ball

Website: http://www.omarandthehowlers.com/snippet0.htm