Review: Oliver Darling – Lee’s Blues

 

Oliver Darling - Lee's Blues

Oliver Darling – Lee’s Blues
Format: CD – Digital / Label: APM Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Oliver Darling is een nieuw gezicht in de Britse blueswereld. Helemaal nieuw is hij echter niet want de doorgewinterde muziekfans zullen hem kennen als lid van de bands van Imelda May en Geraint Watkins.

De Londense Oliver Darling werd al op vroege leeftijd geïnspireerd door de countryblues platencollectie van zijn vader. Met name Big Bill Broonzy en Sam Chatman maakten grote indruk op hem.

Nu is er dus het debuut van Oliver Darling waarop de zanger-gitarist wordt bijgestaan door Dean Beresford (drums, o.a. Richard Hawley en Imelda May), Al Gare (bas, Imelda May), Rollo Markee (harmonica, van the Tailshakers), Rob Pokorny (drums, o.a. Billy Branch en James Hunter), Bob Loveday (fiddle) en Joe Glossop (piano).

We hebben hier te maken met een intiem akoestisch bluesalbum dat de ene keer zeer intiem en indringend klinkt en de andere keer rauw en swingend.

De intieme kant van Oliver komt aan bod met de opener van het album, het instrumentale Lee’s Blues. Een zacht stuwend countrybluesnummer met de hoekige gitaar van Oliver in de hoofdrol. Devil Got My Woman (van Skip James) is een breekbare slowblues met Oliver’s indringende stem en de kreunende harmonica van Rollo Markee.

Anne is zeer intiem en zacht bonkend gevolgd door de jazzy shuffle Champagne And Caviar, dat als het beste werk van Ben Sidran klinkt.

Got Love is een goed voorbeeld van de rauwere kant van Oliver. Een rauw pompend nummer voorzien van de venijnig prikkende gitaar van Oliver en de hard huilende harmonica van Rolle Markee.

Don’t Think I’m That Crazy Anymore is vervolgens een krachtig en rauw zwiepend nummer.Het sompige Honey Bee drijft een Bo Diddley beat en in het luchtig swingende She’s My Baby wordt de blues vermengd met Americana met name door de krassende fiddle van Bob Loveday.

Het album wordt intiem afgesloten door het liefdevolle I’m Your Guy.

Met dit album bewijst Oliver Darling dat hij een zeer welkome aanwinst in het blueskamp is!

Tracks:
01. Lee’s Blues (Oliver Darling)
02. Devil Got My Woman (Skip James)
03. Glory Of Love (Big Bill Broonzy)
04. Got Love (Oliver Darling)
05. Don’t Think I’m That Crazy Anymore (Oliver Darling)
06. Honey Bee (Oliver Darling)
07. (You Should Be) Worried About Your Woman (Oliver Darling)
08. Anne (Oliver Darling)
09. Champagne and Caviar (Oliver Darling)
10. She’s My Baby (Sam Chatmon)
11. I’m Your Guy (Oliver Darling)

Website: https://www.oliverdarling.com/home