Review: Oli Brown & The Dead Collective – Prelude

 

Oli Brown & The Dead Collective - Prelude

Oli Brown & The Dead Collective – Prelude
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met de EP ‘Prelude’ maakt de Britse zanger-gitarist Oli Brown en zijn Dead Collective ons zeer lekker voor een hopelijk snel te verschijnen nieuw album. De EP is namelijk gevuld met een viertal nummers, die aantonen dat we met deze gitarist/band wederom een aanwinst op het bluesrock terrein te pakken hebben.

Nieuw is de band niet want er verschenen al drie studioalbums en een live album waarvan er één door de vermaarde producer Mike Vernon geproduceerd werd. Oli speelde ook tijdelijk in de band van John Mayall.

Samen met Alex Phillips (bas), Andrew Banfield (keyboards) en Wayne Proctor (drums, ex-King King) laat Oli een geluid horen, dat zowel door Joe Bonamassa als door Led Zeppelin beïnvloed is.

Dat is goed te horen in de opener van de EP, het massief riffende Heard It All Before met grommende riffs, de krachtige stem van Oli en een donker, dreigend en messcherp geluid.

Sinking Ship klinkt iets minder zwaar maar nog altijd stevig schrapend en rockend met een branderige gitaarsolo van Oli.

De Led Zeppelin invloeden zijn volop aanwezig in het krachtig groovende Haunted waarin ook ruimte is voor een breekbare break.

Haunted komt nog een keer voorbij maar dan als een akoestische versie met zeer sfeevol cellospel van Jo Quail.

Ik zou zeggen…kom maar op met dat nieuwe album Oli!

Tracks:
01. Heard It All Before
02. Sinking Ship
03. Haunted
04. Haunted (Solitude Session)

Website: https://www.olibrownofficial.com/