Review: Ole Devil & The Spirit Chasers – Apocalypse Blues

 

Ole Devil & The Spirit Chasers - Apocalypse Blues

Ole Devil & The Spirit Chasers – Apocalypse Blues
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Apollon Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Noorse band Ole Devil & The Spirit Chasers, uit Oslo, heeft een geheel eigen visie op het spelen van de blues. Zij doen dit namelijk op een zeer grimmige, donkere en bedwelmende wijze met een geluid dat knarst, schuurt, piept en dat je in een soort wurggreep neemt.

De band bestaat uit Ole Teiger (zang, gitaar, synthesizer, ex- Den Saakaldte, Dødsheimsgard, Framferd, Midnattsvrede en Superlynx), Christian Håpnes Svendsen (drums), Pål Salvesen (bas), Dag Stilberg (saxofoon) en de zangeressen Tiril Lill Jackson, Anita Antal en Ann Christin Willumsen.

De opener van dit tweede album van de band, Together For A Moment – Forever Apart laat gelijk horen met wat voor band je hier te maken hebt. Een donker bluesnummer, dat knarst en piept met bedwelmende zang van de dames, een zwoegende fuzzgitaar en donkere Johnny Cash trekjes.

Moaning At The Boneyard klinkt naargeestig schurend en sleept zich voort in een bed vol donkere fuzz, sompige boogie flarden en de free jazz saxofoon van Dag Stiberg. De klassieker St. James Infirmary Blues krijgt de Ole Devil behandeling met een donker schurend resultaat.

Apocalypse Blues is een krachtig en naargeestig pompend nummer a la de vroege jaren van Nick Cave. Dit nummer klinkt alsof de duivel je op de hielen zit. In Mouth Of Hell krijgt de sirenen-achtige zang van de dames je langzaam maar zeer zeker in hun greep in een gevaarlijk bedwelmend nummer. Ole brult al zijn wanhoop er uit in het aanzwellende Soundwave Surfer.

De blues komt in zijn donkerste vorm aan bod in het grimmige Burning With My Love, dat onheilspellend voortdeint en waarin zelfs flarden David Gilmour gitaar opduiken. In het bijtende en hoekige Faustian Deal kan je niet om de invloed van Captain Beefheart heen. De grimmigheid wordt even geparkeerd in Long Way Home. Een zwevend en broeierig nummer in de stijl van Nick Cave en Leonard Cohen.

Het album wordt verrassend intiem afgesloten met het akoestische gitaar stuk Huldrleik met bedwelmend mooie engelachtige zang.

Ole Devil & The Spirit Chasers bewijzen met hun nieuwe album, dat grimmige, onheilspellende blues ook zeer lekker kan zijn!

Tracks:
01. Together For A Moment – Forever Apart
02. Moaning At The Boneyard
03. St. James Infirmary Blues
04. Apocalypse Blues
05. Mouth of Hell
06. Soundwave Surfer
07. Burning With My Love
08. Faustian Deal
09. Long Way Home
10. Huldreleik

Website: https://oleteigen.com/