Review: Old Crow Medicine Show – Paint This Town

 

Old Crow Medicine Show - Paint This Town

Old Crow Medicine Show – Paint This Town
Format: CD – Vinyl LP – Digital / ATO Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Pass that jug of wine and let it shine

‘Paint This Town’, de titel van de nieuwe Old Crow Medicine Show plaat geeft prima weer waar het op deze plaat omdraait….de bloemetjes buitenzetten zouden we hier zeggen.

Het is de opvolger van ‘Volunteer’ uit 2018 (‘Live at the Rhyman’ uit 2019 niet meegerekend), net geen 43 minuten en 12 nummers van wat Old Crow goed doet ….niets meer en niets minder. De weg die op de voorganger werd ingeslagen, wordt op ‘Paint This Town’ prima doorgetrokken. Iets minder rauw dan in de early years en dus wat meer gepolijst…maar vergis je niet, de thematiek is voornamelijk donker.

Twaalf heerlijke Americana/Bluegrass nummers die aanstekelijk goed in elkaar zitten en door hun opzwepende karakter, je bijna voorbij doet gaan aan de ernst die in de teksten naar voren komt. Onderwerpen als echtscheiding, verslaving en de rassenkwestie worden behandeld maar er is ook ruimte voor de wat meer ongecompliceerde zaken.

Al met al maken de heren hier weer duidelijk waarom ze zo’n geliefde band in het genre zijn, het is genieten van begin tot eind. Dat ze een plaat hebben afgeleverd waarvan je ieder nummer blind in de setlist van de hun vorige liveplaat had kunnen zetten zegt genoeg over de kwaliteit en variatie van ‘Paint This Town’.

Laat ze maar snel de oversteek naar Europa maken voor wat optredens. ..Show Us How It’s Done. De graffiti die de voorkant van de plaat siert is verzorgt door de  spuitbuskunstenaar waar ook de band naar vernoemd is…Old Crow.

Co-producer van dienst is Matt Ross-Spang en de sessies vonden plaats in hun eigen Hartland studio, een studio die ze aankochten aan het pandemie en vervolgens zelf volledig hebben opgeknapt.

Tracks:
01. Paint This Town
02. Bombs Away
03. Gloryland
04. Lord Willing and the Creek Don’t Rise
05. Honey Chile
06. Reasons To Run
07. Painkiller
08. Used To Be A Mountain
09. Deford Rides Again
10. New Mississippi Flag
11. John Brown’s Dream
12. Hillbilly Boy

Band:
Ketch Secor; fiddle, harmonica, guitar, banjo & vocals
Morgan Jahnig; upright bass
Cory Younts; mandolin, keyboards, drums & vocals
Jerry Pentecost; drums, mandolin
Mike Harris; guitar, slide-guitar, mandolin, dobro & vocals
Mason Via; guitar, guitjo & vocals

Website: https://www.crowmedicine.com/