Review: Old Californio – Old Californio Country

 

Old Californio - Old Californio Country

Old Californio – Old Californio Country
Format: CD – Digital/ Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Old Californio is een countryrock formatie uit het zuiden van Californië, geformeerd rond Rich Dembowski (zang, gitaar, drums, bas, harmonica) en Woody Aplanalp (zang, gitaar, banjo, lapsteel, keyboards, bas). De laatste werkte o.a. met Bobby Womack, Carlos Santana en Bow Wow Wow.

Op hun nieuwste, vijfde, album hebben we te maken met zeer sfeervolle, zeg maar gerust warme, countryrock waarin flink wat bluegrass invloeden zitten.

Er staat een flink aantal covers op het album en drie eigen nummers. Shorten Your List, een eigen nummer, opent het album op een ontspannen deinende Americana wijze met een heerlijk warm en intiem geluid. Een geluid dat het gehele album aan zal houden.

Ook I Won’t Cry is een eigen nummer. Een heerlijk sprankelend swingend nummer met prima meerstemmige zang en zacht swingend mandolinespel. Qua stijl gaat dit nummer richting Crosby Stills Nash & Young/America. In het eigen nummer I Say That Too zit een warm groovend geluid met een fraaie zacht huilende lapsteel van Woody Aplanalp.

Dan de covers! Alle covers worden hier helemaal naar de Old Californio hand gezet.

De Beatles klassieker Because bijvoorbeeld dat een verrassende sprankelende bluegrass versie krijgt met hemelse zang. John Prine wordt tweemaal gecoverd. De eerste is The Speed Of The Sound Of Loneliness dat op een warm boppende wijze gespeeld wordt en de tweede, Knockin’ On Your Screen Door klinkt als een funky bluegrass nummer.

Lonesome Fugitive van Liz & Casey Anderson is wellicht iets minder bekend en is een jubelende en toch intieme Americana cover. Jason Isbell’s Maybe It’s Time is een breekbare ballad met een hemelse lap steel, gevolgd door een heerlijk weelderige cover van Wild Horses van the Rolling Stones.

Little Feat’s Willin’ is in een weemoedig huilende versie gegoten met bijbehoende pedal steel van Michael Uhler. De traditional The Cuckoo klinkt sprankelend en deinend en de afsluiter van het album is een cover van Neil Young’s Lotta Love, die liefdevol en warm klinkt.

Old Californio’s nieuwste album staat vol met heerlijke warme Americana en is een absoluut topalbum in het genre.

Tracks:
01. Shorten Your List
02. I Won’t Cry
03. Because
04. The Speed Of The Sound Of Loneliness
05. Lonseome Fugitive
06. Knockin’ On Your Screen Door
07. I Say That Too
08. Maybe It’s Time
09. Wild Horses
10. Willin’
11. Stuff That Works
12. The Cuckoo
13. Lotta Love

Website: https://www.facebook.com/oldcalifornio