Review: Old Californio – Metaterranea

 

Old Californio - Metaterranea

Old Californio – Metaterranea
Format: CD – Digital / Label: Old Californio Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Old Californio is een countryrockband o.l.v. singer-songwriter Rich Dembowski uit Zuid-California. Hun platendebuut ‘Along The Cosmic Grass’ verschijnt in 2007. In hun ruim 16-jarige bestaan heeft de band nu zes albums uitgebracht. Het zesde album ‘Metaterranea’ verschijnt deze maand. Het album is opgenomen in Bonsai Universe Studio in Rosemead, California. De tien nieuwe songs op ‘Metaterranea’ zijn geschreven door Rich Dembowski.

Old Kings Road is de melodieuze uptempo countryrocker met een fraaie lap steel van Paul Lacques en een wervelende keyboard- en gitaarsolo. De ballad Come Undone, met heerlijk pianospel van Jon Niemann en de slide van Woody Aplanalp, roept herinneringen op aan de sound van The Band.

In het ‘slepend’ gezongen The Swerve speelt Dembowski lekkere solo’s op zijn string maudal gitaar. Dembowski’s zang is ingetogen, naast de swingende lapsteel en de conga, in het akoestische Timeless Things. Destining Again is een midtempo countryrock song, met felle gitaarsolo’s, strak drumwerk van Justin Smith en fraaie harmonieën.

Het akoestische Weeds (Wildflowers) wordt schitterend opgeluisterd door de contrabas van Corey McCormick, de omfloerste drum van Lon Hayes en de nylon string gitaarlicks van Aplanalp. Het fel rockende The Seer zou ook op het repertoire van Neil Young en Crazy Horse kunnen staan.

De mooie bariton van Dembowski is weer prachtig in het akoestische, enigszins psychedelische Tired For A Sea. Het sobere drumwerk van Anthony Logerfo en de contrabas van McCormick zijn ook hier weer een lust voor het oor. Prettig zijn de harmonieën in het harmonieuze Through The Days (And Past All Nights). Just Like A Cloud is een voortreffelijke afsluiter. Keyboards, de sterkte ritmesectie Logerfo – McCormick en het nummer eindigt met een lange snijdende gitaarsolo van Aplanalp.     

 Conclusie:
‘Metaterranea’ is een prima album.

Tracks:
01. Old Kings Road
02. Come Undone
03. The Swerve
04. Timeless Things
05. Destining Again
06. Weeds (Wildflowers)
07. The Seer
08. Tired For a Sea
09. Through the Days (and Past All Nights)
10. Just Like a Cloud

Line-up:
Rich Dembowski – lead zang, gitaar, bas (track 1,2,5,7,9), string maudal gitaar (track 3)
Woody Aplanalp – gitaar, backing vocals, nylon string gitaar (track 6), lapsteel (track 4), slide gitaar (track 2)
Jon Niemann – keyboards, piano, bells
Justin Smith – drums (track 1.2.5.7.9), backing vocals (track 2,5,9)
Jason Chesney – backing vocals (track 5,6,9)
Paul Lacques – lapsteel (track 1,7)
Anthony Logerfo – drums (track 3,8,10)
Lon Hayes – drums (track 6)
Corey McCormick – bas (track 3,4,6,8,10)
Andres Rentaria – conga (track 4)

Website: https://www.facebook.com/oldcalifornio