Review: Odin & Bjørn Berge – Hoohahs & Cat Calls

 

Odin & Bjørn Berge - Hoohahs & Cat Calls

Odin & Bjørn Berge – Hoohahs & Cat Calls
Format: CD – Vinyl LP – Digital /Label: TBC Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Rare jongens die Noren! Odin en Bjørn Berge kondigen hun album aan als een album met aanstekelijke blues en pop, die zij zelf “club blues” noemen.

Laat je echter niet voor de gek houden want zowel de blues als pop zijn hier ver te zoeken! Wat je hiervoor in de plaats krijgt is een vervreemdende en bij vlagen gestoorde mix van techno, dance, donkere Virgin Prunes/Psychic TV klanken en heel in de verte wat blues.

Odin is Odin Staveland (zang, keyboards, percussie), die samen met bluesgitarist Bjørn Berge in de folkrock band Vamp speelde. Een band van Odin’s vader Øyvind Staveland.

Aangevuld door bassist Kjetil Dalland en gitarist Amund Maarud openen ze het album met het advies “You’d better get up on your feet” in een het zacht pulserende techno nummer Cockfight: The Beginning waarin zowel ambient trekjes als twangend en bluesgitaarwerk te horen zijn.

Dan volgt de donker schurende akoestische blues Lovesick, die door de fluisterzang klinkt als Prince op de bluestoer. Drink Up Honey I’ve Got Money is een zeer donker nummer in en haast Tricky-achtig landschap met de nodige “cat calls” en schots en scheve strijkers.

Opnieuw wordt je opgeroepen om “up on your feet” te zijn in de dance track Bullet Dance. Monotoon pompend, compleet met een kinderkoor. Mij deed dit nummer denken aan een totaal geschift Beck nummer. Hey Byooty!! I’m So Mizzerbul Without Ye is een melancholisch akoestisch gitaarminiatuurtje met voorbij schietende noises.

The Activist Bar is een zeer donker spoken word nummer, vormgegeven in een dreigend muzikaal decor uit het kamp van bijvoorbeeld the Virgin Prunes of Psychic TV. Get Up is vervolgens een funky, hijgerig, dancenummer, dat klinkt alsof Prince last heeft van hyperventilatie! I Guess I Should Be Going klinkt ogenschijnlijk intiem ware het niet dat er constant dwarse noiseflarden opduiken.

Wellicht is dit album niet bestemd voor de die-hard bluesfans maar de liefhebbers van ontzettend dwarse en eigenzinnige muziek zullen van dit album smullen!

Tracks:
01. Cockfight: Yhe Beginning
02. Lovesick
03. Drink Up Honey I’ve Got Money
04. Bullet Dance
05. Hey Byooty!! I’m So Mizzerbul Without Ye
06. The Activist Bar
07. Get Up
08. I Guess I Should Be Going
09. Yu’re A Sight For Sore Eyes

Website: https://www.bjornberge.no/