Review: Nordgarden – All We Need

 

Nordgarden - All We Need

Nordgarden – All We Need
Format: CD / Label: GDN Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met ‘All We Need’ zijn we toen aan het negende album van Nordgarden, de Noorse singer-songwriter Terje Norgarden en zijn band. Terje claimt zelf beïnvloed te zijn door Coldplay, Bon Iver, Wilco, Tom Petty, the Band en Ryan Adams.

Slechts bij vlagen is er iets van die invloeden terug te horen op dit album. Het album is hoofdzakelijk gevuld met warme, intieme, en soms romantische, nummers, die af en toe wat Paul McCartney, Harry Nilsson of Badfinger invloeden vertonen.

Het album werd geproduceerd door de van A-ha en Madrugada bekende Bjarne Stensli, die ervoor zorgde dat alle nummers voorzien zijn van een weldadig warm, en daardoor vaak ook hitgevoelig geluid.

Bijgestaan door Kristian Edvardsen (bas), Terjen Engen (drums, percussie), Henrik Mosnes (keyboards) en Madeleine Ossum (strijkers) opent Nordgarden het album met Together. Een zachte en intieme ballad waarin je gelijk al de nodige Paul McCartney invloeden tegenkomt, al was het alleen maar door het stemgeluid van Terje Nordgarden. Een dromerig nummer met intiem priemend gitaarwerk.

Daarna heeft ook de pianoballad When Something’s Undone de nodige McCartney trekjes. Maar ook het weelderige geluid van Harry Nilsson zou van grote invloeden hebben kunnen zijn. Only You is een romantische zacht zwierende ballad versierd met de sfeervolle strijkers van Madeleine Ossum.

Naast de nodige ballads kom je ook wat uptempo nummers tegen zoals het opgewekt sprankelende All We Need, het Scissor Sisters-achtige Riptide en het loom groovende Your Spell Ain’t Working On Me.

Maar het zijn toch de ballads die de overhand hebben. Last Breath is een nummer dat duidelijk door het geluid van Coldplay beïnvloed is en IMAFY een weldadig georkestreerde deiner. In de afsluiter River Of Dreams kan ik er niets aan doen dat ik af en toe denk “hoezo In The Ghetto”?

Het album ‘All We Need’ van Nordgarden mag dan hoofdzakelijk met sfeervolle pop gevuld zijn maar dan wel met kwalitatief hoogstaande pop!

Tracks:
01.Together
02. When Something’s Undone
03. Only You
04. All We Need
05. Riptide
06. Last Breath
07. IMAFY
08. Your Spell Ain’t Working On Me
09. River Of Dreams

Website: https://www.nordgarden.info/