Review: Niki Buzz – Funkabilly

 

Niki Buzz - Funkabilly

Niki Buzz – Funkabilly
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Niki Buzz werd geboren in Louisville, Kentucky en viel voor het eerst op met zijn band Vendetta. Met die band tourde hij met o.a. Foreigner en Joan Jett.

Daarnaast was Niki actief als studiomuzikant voor o.a. sterren als Chaka Khan, Anita Baker en Whitney Houston.  Tijdens een tournee met Curtis Knight kwam Niki in Amsterdam terecht om daar nooit meer weg te gaan.

En nu is er een nieuw album waarop Niki een behoorlijke “buzz” zal veroorzaken in bluesland. Zijn bluesy muziek zit vol met invloeden als Jimi Hendrix, Sly & the Family Stone, Parliament en B.B. King.

Het album begint met de broeierige funkblues van Hogs And Dogs waarin Niki ons oproept om toch eens meer te gaan bewegen. Dit aangezien Niki van mening is dat de meeste mensen er als varkens en honden uitzien. Why do you wanna look like that?

Daarna volgt het ontspannen groovende Betty Sue met heerlijk galmend en sprankelend gitaarwerk. Ook Annalee groovet maar dan op een losjes groovende wijze met intense zang van de bijna 70 jarige Niki en zijn branderig schurende gitaar. Goodthang is een prettige no-nonsense rocker gevolgd door Play Like Jimi, uiteraard met de nodige Jimi Hendrix invloeden via Niki’s vlammende gitaarspel.

In Rock In My Shoe gaat Niki aan de boogie op een energieke wijze. Come And Get It klinkt zeer broeierig met bijpassende grofkorrelige zang en schrapend gitaarspel. Met Big Deal gaat Niki op de funky  B.B. King toer en Man Up klinkt als een bluesy mix van Parliament en Sly & the Family Stone.

Mule Kickin’ is een intieme semi-akoestische blues en de afsluiter Stranded is een bijna Herman Brood-achtige rocker.

Volop variatie dus op dit heel prettige bluesy album!

Tracks:
01. Hogs And Dogs
02. Betty Sue
03. Annalee
04. Goodthang
05. Play Like Jimi
06. Rock In My Shoe
07. Come And Get It
08. Big Deal
09. Man Up
10. Somethin’ Strange
11. Mule Kickin’
12. Stranded

Website: https://nikibuzzband.com/