Review: Nico Wayne Toussaint – Burning Light

 

Nico Wayne Toussaint - Burning Light

Nico Wayne Toussaint – Burning Light
Format: CD / Label: Celestine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Franse bluesartiest Nico Wayne Toussaint uit Toulon is inmiddels een gevestigde naam in de blues scene. En een zeer veelzijdige bluesartiest want hij wisselt met het grootste gemak van een band setting naar solo avonturen.

Op zijn tiende soloalbum is hij helemaal in zijn eentje te horen op zang, gitaar en harmonica. Dit album is te zien als zijn eerbetoon aan de oude (country) blues van artiesten als John Lee Hooker, Lightnin’ Hopkins en Louisiana Red.

De soloblues van Nico Wayne Toussaint heeft een aantal gezichten.

De eerste is de desolate soloblues zoals in Remembering John Campbell. Een instrumental met Nico’s galmende schurende gitaar in de hoofdrol. Een nummer van een zinderende schoonheid. Die wordt gevolgd door het broeierig pompende Wanna Try Somebody. Wederom met de sompig schurende gitaar van Nico in een voorname rol. You like it spicey hot? I’ll bring it to you on the spot. En dat is precies wat Nico doet in dit nummer.

Uiteraard mag de boogie niet ontbreken op dit album. Give Me Back The Key is een lekkere rauwe, gonzende boogie, My One Last Chance een energieke rauwe boogie en I Thank The Lord een boogie met zwiepend slidegitaarspel. One More Day klinkt even rauw met een desolaat geluid.

De ongepolijste briljant van dit album is de indringende blues van How Long To Heal en Go On Greyhound klinkt zweterig alsof het in het moeras is opgenomen.

Het tiende soloalbum van Nico Wayne Toussaint bewijst dat het luisteren naar Nico solo bepaald geen straf is!

Tracks:
01. Remembering John Campbell
02. Wanna Try Somebody
03. Valentine
04. One More Day
05. Burning Light
06. Lonely Number
07. Living On The Highway
08. Jesse James
09. Give Me Back The Key
10. Go On Greyhound
11. How Long To heal
12. My One Last Chance
13. I Thank The Lord

Website: https://www.nicowaynetoussaint.com/