Review: Nick Waterhouse – The Fooler

 

Nick Waterhouse - The Fooler

Nick Waterhouse – The Fooler
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

De titel van het zesde album van de Californische singer-songwriter Nick Waterhouse is meer dan alleen de naam van een van de nummers. ‘The Fooler’ is deels een afscheid van en terugwinning van een versie van het verleden van Waterhouse.

‘The Fooler’ is de schaduw en weerspiegeling van een stad die de kunstenaar goed genoeg kent om met gesloten ogen rond te dwalen, en een plek die hoogstwaarschijnlijk nooit heeft bestaan. ‘The Fooler’ is niet zozeer een onbetrouwbare verteller als wel een constant wisselend perspectief. ‘The Fooler’ is het nieuwe album van Nick Waterhouse, en dat is veel.

Opgenomen door Mark Neill (Black Keys; Los Straightjackets; Dave Cobb) in Valdosta, Georgia, is het album een ​​soort liederencyclus, waarbij de boog van het album een ​​verhaal vertelt over een stad en haar bewoners.

Het titelnummer The Fooler gaat over hoe je eigen hart en je herinneringen je op hele mooie manieren kunnen verraden. De rest van de nummers draaien daar allemaal mooi omheen.

Het resultaat is een plaat die bij elke draai beurt nieuwe rijkdom en nieuwe perspectieven biedt. Van de verborgen hoekjes van Hide & Seek en de roadhouse-soul van Play To Win tot de primitieve, puffende sensatie van twee akkoorden van Late In The Garden, het bouwt onverbiddelijk voort op het drama van het titelnummer.

Speel het opnieuw – en dat zal je doen – en het voelt als een roman of film die langzaam zijn geheimen onthult.

Een zanger in topvorm, met een overheerlijke gitaarsound en -techniek. Je hoort rhythm and blues, garage-rock en radio-soul maar opnieuw vormgegeven zoals een kunstenaar kan scheppen uit het niets.

‘The Fooler’ is een overheerlijk album, een onberispelijk album dat bij elke luisterbeurt nieuwe schatten en nieuwe perspectieven opent.

Tracks:
01. Looking For A Place
02. Hide And Seek
03. (No) Commitment
04. Play To Win
05. Was It You
06. Late In The Garden
07. The Problem With A Street
08. Plan For Leaving
09. Are You Hurting
10. Was The Style
11. The Fooler
12. Unreal, Immaterial

Website: https://www.nickwaterhouse.com/home