Review: Niall McCabe – Rituals

 

Niall McCabe - Rituals

Niall McCabe – Rituals
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Craggy Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Met het album ‘Rituals’ is er echt sprake van een droom debuut! Dit album van de Ierse singer-songwriter Niall McCabe is namelijk van een verbluffende hoge kwaliteit waarop termen als “warm”, “intiem” en “sprankelend” de boventoon voeren.

Deze op het eiland Clarc Island, Co. Mayo, geboren artiest beschikt over het talent om je via zijn songs tot een zeer weldadige ontspanning te brengen.

Hij wordt op het album bijgestaan door producer Seán Óg Graham (akoestische en elektrische gitaar, piano, harmonium, bouzouki, accordeon, bas, synthesizer en programming) en zelf bespeelt Niall de gitaar, banjo en piano en beschikt hij over een krachtige intieme stem.

Op het album staat een tiental songs, die het leven op een eiland beschrijven. De eerste is Stonemason. Een sprankelend tintelend nummer, warm melancholisch deinend met bijbehorende accordeon. Ook Lost Boys zweeft warm voort gevolgd door het betoverend dartelende Midas Touch.

Zowel Tornado als Superman zijn van een verslavend bedwelmende kwaliteit. November Swell is vervolgens een weemoedig indringend nummer. De sprankelende banjo speelt een voorname rol in het zacht deinende Little Sister. Het intiem deinende Valhalla doet zijn titel alle eer aan in een hemels swingend nummer.

Het debuutalbum van Niall McCabe is er één van een verbluffend bedwelmend soort.

Tracks:
01. Stonemason
02. Lost Boys
03. Midas Touch
04. Dawn
05. Tornado
06. Superman
07. November Swell
08. The Ritual
09. Little Sister
10. Valhalla

Website: https://www.niallmccabe.com/