Review: Neil Young – Before And After

 

Neil Young - Before And After

Neil Young – Before And After
Format: CD – Vinyl LP – Blu-Ray – Digital / Label: Reprise Records
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

Het 45e studioalbum van Neil Young is een soloalbum als een reis door het muzikale verleden van de inmiddels 78-jarige Canadese singer-songwriter. Samen met co-producer Lou Adler selecteerde Young dertien songs die hij opnieuw opname in een intieme akoestische setting. Onder de titel ‘Before And After’ levert dit een eigenzinnig en bijna hypnotiserend album op, waarin de kracht van de songs nog meer naar voren komt dan in de veelal meer georkestreerde originele opnamen.

Young doet alles zelf; hij zingt speelt gitaar, orgel, piano en mondharmonica. De uitgekozen songs komen uit de beginperiode van zijn carrière, zoals de drie Buffalo Springfield-songs Burned, On The Way Home en Mr. Soul (dat een geweldige orgel-uitvoering krijgt), Homefires en Birds van ‘After The Goldrush’.

Uit de 90-er jaren stammen Mother Earth van ‘Ragged Glory’ uit 1990, dat hier ook een orgel-anthem is, A Dream That Can Last en My Heart (prachtig!) van ‘Sleeps With Angels’ uit 1994 en I’m The Ocean van ‘Mirrorball’ uit 1995.

Opvallend genoeg speelt Young op de meeste nummers piano of orgel en nauwelijks gitaar. Ook het enige nieuwe nummer If You Got Love (op pomporgel) en de (recente) afsluiter Don’t Forget Love (piano) van Barn uit 2021 zijn keyboardgerelateerd.

‘Before And After’ is een prachtige reis door Young’s rijke muzikale verleden, een album dat zich als een intiem geheel aanhoort en van de eerste tot de laatste minuut boeit.  

Tracks:
01. I’m The Ocean
02. Homefires
03. Burned
04. On The Way Home
05. If You Got Love (Previously Unreleased)
06. A Dream That Can Last
07. Birds
08. My Heart
09. When I Hold You In My Arms
10. Mother Earth
11. Mr. Soul
12. Comes A Time
13. Don’t Forget Love

Website: http://www.neilyoung.com/