Review: Neil & The Horse – Fu##in’ Up

 

Neil Young & Crazy Horse - Fu##in' Up

Neil & The Horse – Fu##in’ Up
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Reprise
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Het album is een live-opname van de inmiddels 78-jarige Neil Young met Crazy Horse uit de Rivoli in Toronto, Canada, in november 2023. Het album is opgenomen met de volgende bezetting: Billy Talbot (bas, zang), Ralph Molina (drums, zang), Micah Nelson (gitaar, zang, piano), Nils Lofgren (gitaar, zang, piano) en uiteraard Neil Young (gitaar, zang, mondharmonica).

Neil: “In de geest waarin het wordt aangeboden… Ik heb het gemaakt voor de paardenliefhebbers. Ik kan het niet stoppen. Het paard rent. Wat een rit hebben we. Ik wil de sfeer niet verpesten. Ik ben zo blij dat ik dit kan delen.”

Het album verschijnt onder de naam Neil & The Horse, dus niet als Neil Young & Crazy Horse, al heten de mannen tijdens de komende tournee weer wel zo… Typisch Neil Young wellicht?

Het album is in feite een live-registratie van vrijwel het gehele album ‘Ragged Glory’ uit 1990, waarbij verschillende songs een andere titel hebben gekregen. Waarom? Dat is mij niet bekend. Weet wel dat bijvoorbeeld Love To Burn ineens Valley Of Hearts heet en is Heart Of Steel tot voor kort bekend als Fuckin’ Up.

Het concert bevat vooral lange jams, die doorgaans in elkaar overgaan en de complete albumsound is op z’n minst stevig te noemen, liefhebbers van albums als ‘Harvest’ zullen dit misschien wat te veel van het goede kunnen noemen. Het geheel lijkt ook zéker op het live-album ‘Weld’ uit 1991, dus met veel feedback in de gitaarsound.

Natuurlijk rammelt het ook regelmatig, zoals in Walkin’ In My Place (voorheen bekend als Mansion On The Hill). Oudgediende Nils Lofgren doet na jaren ook weer mee en die weet wel hoe je moet gitaarspelen bij en met Neil Young!

Als je van stevige en nu en dan rammelende rockmuziek houdt, dan is dit vast wel een plaat voor jou! Mijn favoriet van het album is de afsluiter, A Chance On Love, met een mooi gitaarduel tussen Neil en Nils. Wat me dan toch een beetje tegenvalt van de toch vaak tegendraadse Neil Young, is dat de albumtitel niet gewoon Fuckin’ Up is geworden! Maar dat zal in de VS wel weer niet zijn toegestaan…

Op 24 april startte de Amerikaanse Love Earth Tour in San Diego van Neil Young & Crazy Horse; vooralsnog zijn alleen Amerikaanse en Canadese concertdata tot eind september bekendgemaakt. Hopelijk komen ze toch ook deze kant op. Degene die hen ooit live heeft gezien weet je kunt verwachten.

Tracks:
01. City Life
02. Feels Like A Railroad (River of Pride)
03. Heart Of Steel
04. Broken Circle
05. Valley of Hearts
06. Farmer John
07. Walkin’ In My Place (Road of Tears)
08. To Follow One’s Own Dream
09. A Chance On Love

Website: https://neilyoung.warnerrecords.com/