Review: Nathan Kalish – Great Big Motel In The Sky

 

Nathan Kalish - Great Big Motel In The Sky

Nathan Kalish – Great Big Motel In The Sky
Format: CD – Digital / Label: JTM Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit dat we hier met alweer zijn elfde album te maken hebben is singer-songwriter Nathan Kalish uit Nashville, Tennessee, in ons land slechts bekend bij een handjevol die-hard Americana fans. En dat mag nu best wel eens wat gaan veranderen want het nieuwe album van Nathan en zijn band the Derechos is namelijk van een behoorlijk hoge kwaliteit.

Zijn band bestaat uit Danny Pratt (drums, percussie), Adam Kurtz (pedal steel), Zach Vinson (keyboards), David Guy (bas), Brandon Cantwell (bas), Adam Meisterhans (elektrische gitaar) en Miriam Kalish en Luella Mathes (backing vocals).

Het gaat hier dus om een Americana album, dat met gevoelige breekbare ballads maar ook luchtig swingende nummers met hier en daar wat rockabilly invloeden.

Geopend wordt met de broeierig pompende Americana van Rich Man’s World, met wat lichte boogie invloeden. Nathan beschikt over een helder en krachtig stemgeluid en de schurende pedal steel speelt een voorname rol in dit nummer, dat qua geluid ergens tussen Jackson Browne en Warren Zevon in zit. Dat zelfde Browne/Zevon geluid is terug te vinden in de intiem deinende Americana van Over My Head.

Het deinende Past The Everglades klinkt broeierig en dromerig. De luchtigere kant van Nathan is te vinden in de sprankelende swinger My Love en het warm stuwende Made Me A Fool. Ballad Of Soules is een indringende en liefdevol eerbetoon aan wijlen bassist Eric Soules, die de band live begeleidde. Even indringend is Divinity In Lonesome. Een desolaat nummer dat gaat over het omgaan met een verlies door kanker.

Het album wordt op een luchtig swingende wijze afgesloten door Unavailable Women met swingende rockabilly invloeden en door het huppelende Motel Bed In The Sky waarin de hemel (Motel Bed In The Sky) omschreven wordt als een ideale plaats waar je geen last hebt van de TV van de buren en waar Facebook totaal niet slaapverwekkend is….

Hopelijk gaat Nathan Kalish door dit prachtalbum nu eens omarmd worden door de Nederlandse Americana fans!

Tracks:
01. Rich Man’s World
02. Over My Head
03. Past The Everglades
04. My Love
05. Ballad Of Soules
06. For Katherine
07. Made Me A Fool
08. Divinity In Lonesome
09. Unavailable Women
10. Motel Bed In The Sky

Website: https://kalish.us/