Review: Nat Myers – Yellow Peril

 

Nat Myers - Yellow Peril

Nat Myers – Yellow Peril
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Easy Eye Sound
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Wanneer een relatief jonge artiest zich aan de countryblues waagt en dan met een zeer overtuigend debuutalbum op de proppen komt is er sprake van een zeer prettige verrassing!

Nat Myers uit the Kenton County, Kentucky, is van Koreaanse afkomst. In zijn jonge jaren was hij verslingerd aan de hardcore punk en de pop-punk. Daarnaast had hij een grote liefde voor gedichten van ondermeer Shakespeare. Hij ontdekte de countryblues en raakte daarvan in de ban. Hij probeerde als straatmuzikant (busking) zijn nummers uit. Helaas werd dat busken ruw onderbroken door de Covid Pandemie. Tijdens die pandemie zette Nat zijn busk-optredens online. Dan Auerbach van the Black Keys zag deze optredens en bood Nat aan om bij hem thuis opnames te komen maken. Dat gebeurde in het ruim 100 jaar oude huis van Dan.

Naast Nat Myers (zang, dobro) en producer Dan Auerbach (akoestische gitaar, contrabas, percussie) zijn er bijdragen van Pat McLaughlin (gitaar, mandoline) en Leroy Troy (banjo, washboard).

De countryblues is op dit album in de puurste vorm te horen. Akoestisch, rauw en indringend.

Het album opent met 75-71, een intieme countryblues met stuwend picking dobrospel en de doorleefde bluesstem van Nat. Liefhebbers van het oude Ry Cooder werk zullen blij worden van dit nummer (trouwens van dit hele album). Dan volgt het breekbare Trixin’ waarin een Charley Patton-achtig geluid te horen is via een gestaag stuwend nummer.

Onder leiding van de stuwende contrabas van Dan Auerbach is Yellow Peril een bluesnummer met een flink gospelgeluid. Dit nummer gaat over het feit, dat de Aziaten in de USA de schuld kregen van het uitbreken van de Covid explosie. Yellow Peril staat voor “geel gevaar “.

Na het broeierige, lui stampende Ramble No More volgt het sprankelend bonkende Duck N’ Dodge. Misbehavin’ Mama heeft een sprankelend folky Leadbetter-achtig geluid.

De hoogtepunten van dit album zijn het donker stuwende Undertaker Blues met krachtige gekwelde zang en kermend dobrowerk en de lui swingende gospelachtige blues Pray For Rain waarin het  geluid van de vroege Ry Cooder weer te herkennen is.

‘Yellow Peril’ is een indrukwekkend debuutalbum van Nat Myers, dat heel veel belooft voor de toekomst!

Tracks:
01. 75-71
02. Trixin’
03. Yellow Peril
04. Ramble No More
05. Duck N’ Dodge
06. Roscoe
07. Misbehavin’ Mama
08. Heart Like A Scroll
09. Undertaker Blues
10. Pray For Rain

Website: https://www.gnatmyers.com/