Review: Nahawand Project – Thinking Of Others

 

Nahawand Project - Thinking Of Others

Nahawand Project – Thinking Of Others
Format: CD / Label: Radicimusic Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Met het album ‘Thinking Of Others’ van het Nahawand Project gaan we muzikaal eens een totaal andere kant op dan we gewend zijn. Dit album van deze Italiaanse formatie is namelijk gevuld met Arabische klanken van een zeer melancholiek en weemoedig karakter. Arabische klanken zijn voor de rockwereld niet totaal onbekend. Neem bijvoorbeeld ‘Kashmir’ van Led Zeppelin….

Het Nahawand Project bestaat uit Valentina F. Barlacchi (zang), Emanuele Le Pera (frame drums, darabouka, riq, Egyptian tabla, anklets, rattles), Ghazi Makhoul (zang, oud), Avino Pantone (viool, viola) en Cecilia Gallia (vertelster).

Hun nieuwe album is een eerbetoon aan de Syrische stad Aleppo, Een stad in het noordwesten van Syrië, die tijdens de burgeroorlog bijna compleet verwoest werd, waaronder ook de Middeleeuwse binnenstad.

Het album begint met Cecilia Gallia die Pensa Agli Altri vertelt. Doordat ik de Italiaanse taal niet machtig ben is de inhoud van dit verhaal mij niet bekend. Daarna volgt het smartelijke Mawwal, doordringend gezongen door Ghazi Makhoul, begeleid door donkere viola klanken.

Vervolgens is Samai Nahawa Nd Di Mu Nir Bashir een Irakese instrumental. Breekbaar deinend met hoofdrollen voor de viool, de oud en de Egyptische tabla. In de Irakese traditional Fogh El Nakhl is de heldere zang van Valentina F. Barlacchi te horen in duet met de gekwelde stem van Ghazi Makhoul. Zij zijn ook te horen in de muzikale versie van het gedicht Lamma Bada. Een breekbaar deinend nummer met een smartelijk krassende viool.

Longa Riad Sumbati klinkt een stuk luchtiger. Een instrumental met een sprankelend geluid en klaterende percussie. De ziedende viool van Avino Pantone speelt een hoofdrol in de Arabische traditional Bint Al Shala Byia. Het donkere Nami Nami sluit het album af.

Een imponerend album gevuld met indringende Arabische muziek. Ik kan Led Zeppelin fans aanraden om dit album eens te gaan beluisteren!

Tracks:
01. Pensa Agli Altri
02. Mawwal
03. Samai Nahawa Nd Di Mu Nir Bashir
04. Fogh El Nakhl
05. Lettera Di U Na madre Araba Al Figlio
06. Lamma Bada
07. Longa Riad Sumbati
08. Una lezione Di Kamasutra (Aspettala)
09. Bint Al Shala Byia
10. Ta Qsim Oud (Improvvisazione Strumentale)
11. Nel palazzo Dove Vivevo Da Bambina
12. Nami Nami

Website: https://www.radicimusicrecords.it