Review: Myrkur – Spine

 

Myrkur - Spine

Myrkur – Spine
Format: CD – Vinyl LP – Cassette – Digital / Label: Relapse Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Myrkur is de Deense zangeres en multi-instrumentaliste Amalie Bruun. Ze debuteerde in 2015 met het album ‘M’ en is nu toe aan haar vierde album als Myrkur. Het album werd opgenomen in de Sigur Rós studio in IJsland door Randall Dunn en net zoals de voorgaande albums vermengt Myrkur, folk, new age en (black) metal.

De combinatie met de metal pakt niet in alle nummers even lekker uit.

Zo laat de engelachtig zingende Myrkur zich in Like Humans begeleiden door loodzware metalriffs. Langzaam aan ontwikkelt het nummer zich tot een melodieus metalnummer a la Within Temptation, inclusief blast beats, die enigszins misplaatst overkomen. Ook in Devil In The Detail komen de misplaatste blastbeats weer voor. Misplaatst omdat het hier om een zwevend, haast Enya-achtig new age nummer gaat.

De combinatie folk en metal pakt beter uit in het razend pompende metalnummer Valkyriernes Sang en het traag, donker riffende Blazing Sky.

De opener van het album Balfaerd opent met een aanzwellend koortje, dat bestaat uit Maria Franz (Heilung), Maja Shining (Forever Still) en Marie-Louise Zervides om als een donkere folkmelodie verder te gaan My Blood Is Gold is een dreigend galmende ballad met Kate Bush trekjes.

In Spine hoor je Laurie Anderson invloeden terug. Met de new age ballad Menneskebarn sluit Myrkur het album op een Enya wijze af.

De eigenzinnige Myrkur heeft opnieuw een moedige poging gedaan om metal met folk te mengen en slaagt daar grotendeels in. Hopelijk overtuigt ze hier op een volgend album voor de volle honderd procent in!

Tracks:
01. Balfaerd
02. Like Humans
03. Mothlike
04. My Blood Is Gold
05. Spine
06. Valkyriernes Sang
07. Blazing Sky
08. Devil In The Detail
09. Menneskebarn

Website: https://www.myrkurmusic.com/