Review: Mya Byrne – Rhinestone Tomboy

 

Mya Byrne - Rhinestone Tomboy

Mya Byrne – Rhinestone Tomboy
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Kill Rock Stars Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dat de USA al lang niet meer “the home of the free” is bewijst allen al de bittere strijd die de LHBTI gemeenschap moet voeren tegen allerlei vooroordelen, discriminatie en geweld.

Ook in de muziek zijn er de nodige vooroordelen te vinden over de LHBTI gemeenschap. Zo is het haast verboden om als LHBTI’er countrymuziek te maken. De lesbische transzangeres Mya Byrne heeft daar mooi maling aan. Deze zangeres uit Oakland, CA, maakte deel uit van the Homobiles en bracht samen met Paisley Fields het pro-dragnummer Burn The Statehouse Down uit.

En nu is er haar nieuwe album ‘Rhinestone Tomboy’ waarop ze zich bewijst als een veelzijdige Americana artieste die zowel country als bluesy rock en zelfs glamrock speelt.

Ze begint het album met de ontspannen lome shuffle It Don’t Fade. Een nummer met haar zeer soulvolle zang en de zacht twangende gitaar van producer Aaron Lee Tasjan. Vervolgens is I’m Gonna Stop een intiem soulvol deinend nummer met sprankelende Byrds gitaren.

Autumn Sun hoort eigenlijk een dikke hit te worden. Een mellow groover met krachtige gitaarriffs en een vlammende psychedelische gitaarsolo.

Het broeierig voortschuifelende Devil In My Ears mixt het geluid van Chris Isaak en Bruce Springsteen en bevat verder nog een zeer grimmig bijtende gitaar. Zelfs de glamrock komt langs in Come On. Een zwaar gonzend nummer met dreunende Gary Glitter beats en kreunend en knarsend gitaarwerk. De country is flink aanwezig in het intiem deinende Please Call Me Darling en de luchtig swingende countrypicker Sweetheart Of Mine.

Hopelijk verplettert Mya Byrne met haar prima nieuwe album de vooroordelen die er tegen LHBTI bestaan en wordt zij net zo groot en populair als bijvoorbeeld k.d. Lang.

Tracks:
01. It Don’t Fade
02. I’m Gonna Stop
03. Autumn Sun
04. Devil In My Ear
05. Come On
06. Curtains
07. Smoke And Bones
08. Lend You A Hand
09. Please Call Me Darling
10. Sweetheart Of Mine
11. Don’t Hold Your Fire
12. That’s What Lucky Means

Website: https://www.myabyrne.com/