Review: Mud Morganfield – Portrait

 

Mud Morganfield - Portrait

Mud Morganfield – Portrait
Format: CD / Label: Delmark Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Voor de bluesliefhebbers is het alom bekend dat Mud Morganfield de oudste zoon is van Muddy Waters. Zijn ‘The Seventh Son’ album uit 2012 is opnieuw uitgebracht onder de titel ‘Portrait’, aangevuld met een tweetal nieuwe nummers.

Het eerste nieuwe nummer staat aan het begin van het album. Praise Him is een warm soulblues nummer in de stijl van Robert Cray met Mud’s doorleefde soulstrot in de hoofdrol met Mike Wheeler op gitaar en de krachtige gospelachtige backing vocals van Felicia Collins, Shantina Love en Demetrius Hall.

Voor de rest is het album gevuld met rauwe, ongepolijste Chicago blues. Zo is Short Dressed Woman een pompende blues met de loeiende harmonica van Bob Corritore. Vervolgens is Son Of The Seventh Son een lome, op Manish Boy gebaseerde, blues dit keer met de kreunende harmonica van Harmonica Hinds.

De funk doet zijn intrede in het broeierig groovende Health en de losse funkblues Blues In My Shoes. Loco Motor is een rocker onder aanvoering van de stuwende piano van Barrelhouse Chuck en met de priemende gitaar van Billy Flynn en de brullende harmonica van Bob Corritore.

Go Ahead And Blame Me gaat meer de intieme jazzy blueskant op. Er staan twee covers op het album. De eerste is een cover van vader Muddy’s You Can’t Lose What You Ain’t Never Had. Een indringende cover met messcherp slidegitaar spel.

Good Morning Little School Girl, een cover van Sonny Boy Williamson, sluit het album op een ontspannen deinende wijze af.

Dit album mag dan een heruitgave zijn, het is en blijft een heerlijk bluesalbum!

Tracks:
01. Praise Him
02. Short Dressed Woman
03. Son Of The Seventh Son
04. Love To Flirt
05. Catfishing
06. Health
07. Loco Motion
08. Money (Can’t Buy Everything)
09. Midnight Lover
10. Go Ahead And Blame Me
11. Leave Me Alone
12. You Can’t Lose What You Ain’t Never Had
13. Blues In My Shoes
14. Good Morning Little School Girl

Website: http://www.mudmorganfieldblues.com/