Review: Morrison Graves – Division Rising

 

Morrison Graves - Division Rising

Morrison Graves – Division Rising
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Division Rising’ is het debuutalbum van de band Morrison Graves uit Oregon. Een trio dat bestaat uit Ryan Brown (zang), Gary Jimmerson (diverse instrumenten) en Rob Bartleson (bas). Muzikanten met een verleden in bands als Small Sails, This Is A Project en Slackjaw.

Het trio heeft zich flink laten beïnvloeden door vooral psychedelische rock en garagerock en surf.

En met name de psychedelische kant van Morrison Graves komt volop aan bod op dit album. En daarbij moet je gaan denken aan een mix van the Church met Echo & the Bunnymen, Pink Floyd en Comsat Angels. Bij vlagen zeer donker en in elk nummer behoorlijk bedwelmend.

Crane Song opent met surf klanken om daarna krachtig dreunend verder te gaan in een psychedelisch nummer met sitar(gitaar) klanken en dromerige zang. In het loom pompende Demolition Man duiken the Church invloeden op vermengd met het donkere geluid van Echo & the Bunnymen met een donker bedwelmend nummer als resultaat.

In het stug doorbonkende The Tunnel is de psychedelica vermengd met venijnige fuzz klanken. A Puppet Dance is een donker voortslepende poppendans met donkere basklanken, grimmige gitaarriffs en dromerige zang. Bent Beyond The Break klinkt sprankelend maar ook bij vlagen grimmig. De rockende kant van Morrison Graves komt aan bod in de grimmige fuzzrocker Cut By The Same Cloth.

Het bizar getitelde And If Your Car Alarm Keeps Going Off, I’ll Smash Out Your Fucking Window is vervolgens een beklemmende instrumental waarna Wartime Song op een haast pastorale wijze het album afsluit.

Morrison Graves debuteert op een zeer overtuigende en psychedelische wijze met hun album ‘Division Rising’.

Tracks:
01. Crane Song
02. Demolition Man
03. Invincible
04. The Tunnel
05. A Puppet Dance
06. Cardboard Frames
07. Bent Beyond The Break
08. Occupation
09. Ghost Town
10. Cut By The Same Cloth
11. And If Your Car Alarm Keeps Going Off, I’ll Smash Out Your Fucking Window
12. Wartime Song

Website: http://www.morrisongraves.com/