Review: Mitch Ryder – The Roof Is On Fire

 

Mitch Ryder - The Roof Is On Fire

Mitch Ryder – The Roof Is On Fire
Format: 2CD – 2Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Zanger Mitch Ryder staat bekend als de grondlegger van de Detroit rocksound, een man met een raspige soulrock stem. Keith Richards noemde hem ooit “de meest opwindende zanger in rock”. En hoewel Ryder nooit het grote succes oogstte dat hij verdiende, bleef hij onvermoeibaar platen maken; in de 70er en 80er jaren vooral in Duitsland, waar hij wereldberoemd werd. Sinds 1994 speelt hij daar samen met de Berlijnse bluesband Engerling.

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag toerden Ryder en Engerling in 2019 en 2020 door Duitsland. Van die toernee is nu een dubbelalbum verschenen onder de naam The Roof Is On Fire” .

Te prijzen is dat Ryder voor weinig overlap heeft gekozen met het klassieke livealbum ‘Live Talkies’ uit 198’1. The Roof Is On Fire is een dubbelalbum met twee gezichten: CD 1 heet Tuff met de ultieme Detroit soulrock waar Ryder beroemd mee is geworden, zoals de Ryder-klassieker Tough Kid, Dylan’s Subterranean Homesick Blues en als hoogtepunten geweldig rockende uitvoeringen van Ryder’s Ain’t Nobody White en Kim Wilson’s Fabulous Thunderbirds-klassieker Tuff Enuff.

CD 2 heet Soft en bevat vooral soulblues songs en ballads. Soft opent met een prachtige uitvoering van Freezin’ In Hell en kent verder bijna alleen maar hoogtepunten met Jimmy Cliff’s Many Rivers To Cross, het fraaie ingehouden gespeelde Star No More, de Ryder-klassieker Red Scar Eyes en een fraai, lang uitgesponnen cover van Soul Kitchen van The Doors.

Met ” The Roof Is On Fire’ heeft de onverwoestbare Godfather van de Detroit-rock Mitch Ryder met zijn uitstekende Duitse hardrockin’ band Engerling een live-album gemaakt dat eens temeer aantoont dat hij nog steeds een van de meest opwindende rockzangers in business is.

Tracks:
CD 1 „Tuff“
01. Betty’s Too Tight
02. Tough Kid
03. Subterranean Homesick Blues
04. Bang Bang
05. Ain’t Nobody White
06. Tuff Enuff
07. From A Buick 6
08. Heart Of Stone

CD 2 „Soft“
09. Freezin In Hell
10. All The Fools In Sees
11. If You Need The Pain
12. Many Rivers To Cross
13. Star Nomore
14. Red Scar Eyes
15. Soul Kitchen

Website: http://www.mitchryder.net/index.php