Review: Mitch Grainger – Plug It In

 

Mitch Grainger - Plug It In

Mitch Grainger – Plug It In
Format: CD – Digital / Label: GENT Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Op de hoes van zijn nieuwste album grijnst de Australische bluesmuzikant Mitch Grainger je, samen met zijn harmonica, tegemoet.

En de tegenwoordig in de USA woonachtige Mitch heeft daar alle redenen voor. Zijn nieuwste album ‘Plug It In’ is namelijk een prima bluesalbum geworden, dat zowel in elektrische als akoestische uitvoering verkrijgbaar is.

Mitch Grainger komt uit het Australische Balmain, Sydney en was op 13-jarige leeftijd al actief als bluesmuzikant in de band the Beefs. Daarna was hij actief als studiomuzikant en als lid van bands als the Bondi Cigars en Papa Lips (samen met zijn zus Kara Grainger). Daarna startte hij in 2004 zijn solocarrière met het album ‘Love & Demons’. In 2011 vertrok Mitch naar de USA waar hij bij de band the Lovers ging spelen.

Zijn nieuwe album is zowel elektrisch als akoestisch verkrijgbaar.

Op het elektrische album wordt Mitch (zang, gitaar, harmonica) geholpen door Deacon Marrquin (drums, percussie), Ed Maxwell (bas) en Arlan Scheirbaum (keyboards).

Het album opent met de ontspannen boppende blues Plug It In waarin het romige soulorgel van Arlan Scheirbaum een belangrijke rol speelt naast het warme stemgeluid van Mitch en diens kreunend pompende harmonica. Hollywood is daarna een zweterig bluesrock nummer waarin Mitch’s schurende harmonica de hoofdrol speelt. Met Strong Woman gaat Mitch de groovende swamprock kant van Tony Joe White op.

Broeierige bluersrock is te horen in zowel het loom pompende Loose Change als het pompende Honey  Bee met bijtend gitaarwerk en kermende harmonica van Mitch. That’s Alright is een zweterige luie boogie met de brullende harmonica van Mitch in de hoofdrol.
Dat nummer krijgt een vervolg in Let  Me In, een galmende slideblues.

Het geluid van Mississippi klinkt even broeierig en zinderend als dat van Chris Whitley. Big City Blues is een luie breekbare blues gevolgd door de hoekige funky swinger Shake It Up. Het luchtig boppende Rock The Boat sluit het album op een haast Ry Cooder-achtige wijze af.

Mitch Grainger bewijst met dit album, dat het nu toch eens hoog tijd wordt, dat deze artiest een breder publiek krijgt!

Tracks:
01.Plug It In
02.Hollywood
03.Strong Woman
04.Loose Change
05.Honey Bee
06.That’s Alright
07.Let Me In
08.Mississippi
09.Big City Blues
10.Shake It Up
11.Rock The Boat

Website: https://mitchgrainger.com/