Review: Misty Blues – Tell Me Who You are – A Live Tribute To Odetta

 

Misty Blues – Tell Me Who You are – A Live Tribute To Odetta

Misty Blues – Tell Me Who You are – A Live Tribute To Odetta
Format: CD – Digital / Label: Guitar One Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Misty Blues is een Amerikaanse band, gevestigd in Berkshire County, Massachusetts. De band, geleid door zangeres Gina Coleman, die de band in 1999 oprichtte, speelt originele en traditionele blues met vleugjes jazz, soul, funk en gospel. Misty Blues stond in het voorprogramma van o.a. Roomful of Blues, Tab Benoit, James Montgomery en John Primer.

In augustus verscheen het 13e album van Misty Blues, ‘Tell Me Who You Are – A Tribute To Odetta’, Dit is hun eerste (akoestische) live album. Het album is opgenomen in Studio 9 Porches in North Adams, Massachusetts. Op ‘Tell Me Who You Are’ brengt Misty Blues een ode aan de Afro-Amerikaanse zangeres, actrice, gitariste, componiste en activiste voor de burgerrechten Odetta (31 december 1930 – 2 december 2008). Het repertoire van Odetta bestaat grotendeels uit Amerikaanse folkmuziek, blues, jazz en negrospirituals. Artiesten als Bob Dylan, Joan Baez en Janis Joplin zijn door Odetta beïnvloed.

Op ‘Tell Me Who You Are’ vertolkt Misty Blues 11 songs die geassocieerd worden met de legendarische zangeres Odetta. Met de traditional Glory Glory opent het album indrukwekkend. Een prachtige emotioneel a capella gezongen gospel. Het pianospel van Joel Nicolas is heerlijk in de rockende bluesshuffle Go Down Sunshine.

Opwindend is het o.a. van Ledbelly bekende Take This Hammer, met een spetterende saxofoon van Aaron Dean. Bijna acht minuten duurt daarna het energieke groovy funky Hit Or Mis, met solerende drums, bas, piano en een indringende saxsolo. Hoe intens de zang van Gina Coleman is bewijst ze weer in de midtempo blues Blues Everywhere van Shirley Scott.

In de gedreven versie How Long Blues, de bluesstandard van Leroy Carr & Scrapper Blackwell, zijn naast de zang trombone, saxofoon en een wervelende pianosolo de aandachtstrekkers. De absolute hoofdrol is daarna weer, na een mooi saxofoonintro, weggelegd voor Coleman met haar emotionele zang in de traditional Sometimes I Feel Like a Motherless Child. Het vioolspel van Eileen Markland voegt iets aparts toe.

Fraai is de dobro van Seth Fleischmann in Dink Johnson’s prachtige folkblues Dink’s Blues. Viool, saxofoon en piano zijn weer prominent aanwezig in de traditional Easy Rider. De ruim 100 jaar oude traditional Midnight Special wordt opwindend gespeeld. In het slotakkoord, de bijna zeven minuten lange traditional This Little Light Of Mine, is Coleman weer in absolute topvorm. De pianosolo en de spetterende vioolsolo mogen er ook wezen.   

Conclusie:
Met ‘Tell Me Who You Are’ brengt Misty Blues een schitterende ode aan Odetta. Een topalbum.

Tracks:
01. Glory Glory
02. Go Down Sunshine
03. Take This Hammer
04. Hit Or Miss
05. Blues Everywhere
06. How Long Blues
07. Sometimes I Feel Like a Motherless Child
08. Dink’s Blues
09. Easy Rider
10. Midnight Special
11. This Little Light Of Mine

Line-up:
Gina Coleman – zang
Aaron Dean – saxofoon
Seth Fleischmann – gitaar, dobro
Diego Mongue – drums, bas, gitaar, zang
Rob Tatten – drums, gitaar, trombone, zang
Bill Patriquin – bas, trompet, zang
Joel Nicolas – piano, zang
Eileen Markland – viool

Website: https://www.mistybluesband.com/