Review: Misty Blues – Outside The Lines

 

Misty Blues - Outside The Lines

Misty Blues – Outside The Lines
Format: CD – Digital / Label: Guitar One Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Album nummer 12 van de Amerikaanse band Misty Blues! Dus opnieuw een kans om de kwaliteiten van deze band te gaan ontdekken!

En die kwaliteiten zijn in ruime mate aanwezig op dit nieuwe album. Een album, dat voor een groot gedeelte gevuld is met broeierige, bij vlagen donkere, misty blues.

De band bestaat uit de zeer soulvolle en krachtige zangeres en (cigar box) gitariste Gina Coleman, organist David Vittone, saxofonist Aaron Dean, toetsenist Benny Kohn, gitarist Seth Fleischmann, harmonica speler Ed Moran, drummer en soms trombonist Rob Tatten, bassist en soms trompetist Bill Patriquin en bassist Diego Mongue.

Het album gaat direct prima van start met de stevige, donker dreunende blues van Where Your Blues Come From met soulvolle onderkoelde zang van Gina Coleman en het gierende orgel van David Vittone.

I Don’t Sleep is een loom broeierig soulblues duet van Gina met haar oom Petri Byrd, versierd met sfeervol priemend gitaarspel en de soulvolle sax van Aaron Dean. Every Which Way is vervolgens sprankelend en soulvol met een gospelachtige energie.

Matt Cusson zingt in One Of These Days een broeierig deinend duet met Gina waarbij ook zijn jazzy pianospel opvalt. Soms kan Misty Blues ook behoorlijk venijnig klinken zoals in het groovende Grip Your Soul met wild bijtend gitaarwerk van Seth Fleischmann en de gierende saxofoon van Aaron Dean.

Granville T. is een grimmige rauwe rocker met een haast punky geluid. De blues komt volop aan bod in de luie shuffle Days Of Voodoo And Laughter waarin de prima zang van Gina alle ruimte krijgt. Haar zang klinkt zeer intens in het intiem zwevende Dare To Dream.

Judgement Day komt op gang als een luie marching band om daarna donker groovend verder te gaan. The Hate is een broeierige zinderende blues met galmend gitaarwerk van Justin Johnson en de gastzang van Kat Riggins.

Eric Gales is met zijn snerpende gitaar te gast in de lui groovende afsluiter van het album, Been A Long Time Coming, waarin ook een licht hip hop sfeertje hangt.

‘Outside The Lines’ is een prima gelegenheid om de al even prima band Misty Blues nu eindelijk eens te gaan ontdekken.

Tracks:
01. Where Your Blues Come From
02. I Don’t Sleep
03. Every Which Way
04. One Of These Days
05. Grip Your Soul
06. Days Of Voodoo And Laughter
07. Granville T.
08. Dare To Dream
09. The Hate
10. Been A Long Time Coming

Website: https://www.mistybluesband.com/