Review: Miss Emily – Defined By Love

 

Miss Emily - Defined By Love

Miss Emily – Defined By Love
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Miss Emily is een zangeres uit Kingston, Ontario, die al de nodige Maple Blues Awards binnen sleepte en in 2022 genomineerd werd door JUNO voor het bluesalbum van het jaar.

Toch zit Miss Emily, die geboren werd als Emily Fennell, niet echt in de blueshoek. Zij is overduidelijk geïnspireerd door de klassieke soulgeluiden uit de 60’s maar ook door de mix van soul en pop, die bijvoorbeeld door Joss Stone gehanteerd wordt.

Haar nieuwe, vierde, album werd geproduceerd door Steve Marriner en bevat een perfecte mix van intieme, en soms intense, soulballads en luchtig swingende soul/pop-rock.

Zo is de opener van het album, Defined By Love, een luchtig pompend nummer met de krachtige, licht vibrerende soulstem van Miss Emily, uiteraard bijgestaan door krachtige blazers en een warm soulorgel. Echt een nummer waar je direct opgewekt van wordt.

Ook het fris sprankelende Silver Lining zit in de soul-pophoek. Een onweerstaanbaar nummer dat bovendien ook nog eens voorzien is van een rauw snijdende slidegitaar. Dan gaat Miss Emily de meer intieme kant op met Glory. Een intieme warme souldeiner die richting het geluid van Joss Stone gaat.

De soulballad This Road is een zeer indringend nummer met intiem twangend gitaarwerk en de krachtige stem van Miss Emily. Vervolgens wordt de soulpop weer opgezocht in het krachtige en hoekig swingende Respect Your Mother.

Just is een verrassende cover van het Radiohead nummer. Verrassend aangezien het origineel is getransformeerd tot krachtige soulvolle versie met een woest Farfisa orgeltje. Vokaal is Miss Emily op haar sterkst in de ballads van dit album.

De pianoballad One Song Left klinkt, mede door de weldadige orkestraties, zeer intiem, Three Words is een ballad waarin de 60’s soul invloeden duidelijk aanwezig zijn en in The Keeper zit een “I’ve Got Dreams To Remember”-achtig sfeertje dat bovendien aangevuld wordt met een intiem galmende gitaar, stemmige strijkers en de indringende krachtige stem van Miss Emily.

Album nummer vier van Miss Emily is een heerlijk soulvol album geworden. Mijn “Love” heeft ze zeer zeker binnen gehaald!

Tracks:
01. Defined By Love
02. Silver Lining
03. Glory
04. This Road
05. Respect Your Mother
06. One Song Left
07. Just
08. Make It Rain
09. Friends, Lovers, Foes
10. Three Words
11. To the End of the World
12. The Keeper

All songs written by Emily Fennell except Track 7 written by Radiohead
Track 11 written by Colin MacDonald, John-Angus MacDonald and Chris Kirby
Track 12 written by Rob Baker and Emily Fennell

Album produced by Steve Marriner

Website: https://themissemily.com/