Review: Mikey Junior – Blues In The Barn – Volume 2

 

Mikey Junior - Blues In The Barn, Volume 2

Mikey Junior – Blues In The Barn – Volume 2
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Een blues jongeling met een old school blues geluid. Dat is wat je krijgt bij Mikey Junior, een zanger-harmonicaspeler uit Trenton, New Jersey. Hij leerde het instrument zelf bespelen na langdurige beluistering van diverse tapes, platen en cd’s en hij bracht al vier cd’s en een documentaire dvd uit.

Zijn nieuwe album is deel twee van de opnames, die hij samen met producer (en drummer) Andy Kravitz maakte in de Blues Barn in Finesville, New Jersey, vlakbij de Delaware rivier.

Op het album slechts één eigen nummer en voor de rest covers van old school blues klassiekers.

Mikey wordt bijgestaan door zijn vaste band Matt Daniels (gitaar), Jimmy “Peabody” Prichard (bas) en Scott Stump (drums) plus gastgitarist Richard “Filthy Rich” McPherson.

Geopend wordt met een cover van Willie Dixon’s Don’t Go No Further. Een lui deinende shuffle met een lekker loom geluid waarin Mikey zijn harmonica laat kermen en waarin opvalt dat hij een zeer krachtige doorleefde stem heeft. Stevie Ray Vaughan’s Dirty Pool klinkt in handen van Mikey als een zeer gevoelige slowblues met zacht maar intens priemend gitaarwerk.

I’m Gonna Kill The Ice Cream Man is een cover van de obscure band the Shadows uit Atlanta en is een grimmige rauwe slowblues met de bronstig brullende harmonica van Mikey in een glansrol.

Robert Johnson’s Come On In My Kitchen is een stuk bekender en klinkt lekker ongepolijst met rauw slidegitaarspel en Mikey’s huilende harmonica. Ships Out On The Ocean is een intense old style blues. Loom met sprankelend gitaarwerk. Little Walter’s Up The Line klinkt vervolgens luchtig en funky met rauw brullend harmonicawerk. Rooster Strut is het eigen instrumentale nummer van Mikey en is een loom swingende gitaarblues met broeierig knarsend gitaarwerk.

Sonny Boy Williamson’s Early In The Morning klinkt zeer hoekig compleet met zinderend harmonicawerk van Mikey. Ook T-Bone Walker’s Evening klinkt behoorlijk broeierig gevolgd door een luie instrumentale versie van Little Walter’s Last Night waarin de harde weemoedige harmonica de hoofdrol speelt.

De afsluiter van het  album is Junior Parker’s funky groovende Mystery Train met  gemeen bijtend gitaarwerk en brullend hard harmonicaspel.

Prima album van Mikey Junior. Een jongeling met een old school blues hart!

Tracks:
01. Don’t Go No Further
02. Dirty Pool
03. I’m Gonna Kill The Ice Cream Man
04. Come On In My Kitchen
05. Ships Out On The Ocean
06. Up The Line
07. Rooster Strut
08. Early In The Morning
09. Evening
10. Last Night
11. Mystery Train

Website: http://www.mikeyjunior.com/about