Review: Mike Zito – Blues For The Southside

 

Mike Zito - Blues For The Southside

Mike Zito – Blues For The Southside
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Te midden van de pandemie kreeg hij steeds vaker het verzoek van fans om een live plaat te maken, dus op 26 november van het vorige jaar keerde Mike Zito met zijn band terug naar de stad waar het ooit allemaal is begonnen voor hem…St.Louis.

Plaats van handeling was The Old Rock House, een live club vernoemd naar een gebouw dat aan de oevers van de Mississippi rivier stond. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1959 met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor The Gateway Arch, een monument dat aan de westwaartse expansie drift van Amerika is opgedragen.

Zelf is Zito opgegroeid in deze stad en met deze live plaat lost hij de oude belofte in om er een album op te nemen wanneer de tijd rijp zou zijn, met genoeg songmateriaal en een uitstekende band achter zich besloot hij dat die tijd was gekomen.

Er wordt gekozen voor een setlist die terug voert naar de begindagen, de middenperiode en ook een nieuw nummer, de titel track bevat. Enkele covers en wat gast bijdrages van vrienden en labelgenoten maken het feest compleet want dat het een feest moet zijn om de beste man live te aanschouwen mogen we uit deze registratie wel opmaken.

Waar live opnames tegenwoordig nog wel eens te ver worden opgepoetst om tot een zo helder en strak mogelijk geluid te komen, heeft het productieteam hier er gelukkig voor gekozen om vooral het club gevoel vast te houden…driewerf hoera want deze aanpak werkt uitstekend.

Dat is allemaal wel leuk en aardig natuurlijk maar het valt of staat toch met het op het podium ten gehore gebrachte materiaal en over de kwaliteit daarvan kunnen we kort ( en enthousiast ) zijn, vanaf de  eerste minuut dat ze de bühne betreden tot aan het moment waarop de laatste tonen van Johnny B Goode er uit geswingd worden is het smullen geblazen.

Van de bandleden krijgt met name toetsenist Lewis Stephens een extra vermelding van Zito, met gepaste trots vermeld hij dat de beste man jarenlang de toetsenist was in de band van niemand minder dan Freddie King. Stephens legt met zijn vloeiende manier van spelen in veel van de nummers een basis die de ruimte bied waarop Zito los kan gaan met zijn snarenplukkerij, dat Mike daar dankkaar gebruik van maakt moge duidelijk zijn.

De nummers waarop een gast ten tonele verschijnt zijn goed gekozen en leveren af en toe waar vuurwerk op met onder andere een twaalf minuten durende uitvoering van Voodoo Child waarin Mike de strijd aangaat met Eric Gales , een strijd die de aanwezige in het publiek en de luisteraars van nu als winnaars kent.

Persoonlijk was ik zeer gecharmeerd van zijn ‘Tribute to Chuck Berry’ album en zeker in een live setting blijft het Johhny B Goode een fantastisch nummer dat een waardig afsluiter blijkt van een meer dan geslaagde avond, de oude belofte is nu ingelost door Mike maar deze live plaat smaakt naar meer dus hopelijk heeft hij nog wat beloftes open staan…

Tracklist:
CD 1
01. Intro
02. Mississippi Nights
03. First Class Life
04. Blues For The Southside
05. Texas Flood
06. Mike Speaks
07. Hell On Me
08. Back Problems
09. Make Blues Not War

CD 2
01. Highway Mama ft. Tony Campanella
02. Love Her With A Feeling
03. Wasted Time
04. Voodoo Chile ft. Eric Gales
05. Dying Day
06. Life Is Hard
07. The Road Never Ends ft. Dave Kalz
08. Johnny B. Good

Band:
Mike Zito – Guitar / Vocals
Matthew Johnson – Drums / Vocals
Lewis Stephens – Organ & Piano
Doug Byrkit – Bass / Vocals
Tony Campanella – Guitar / Eric Gales – Guitar / Dave Kalz – Guitar

Website: https://www.mikezito.com/