Review: Mike Guldin – Tumblin’

 

Mike Guldin- Tumblin’

Mike Guldin – Tumblin’
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Mike Guldin is bekend als lid van de band Rollin’ And Tumblin’ maar is solo ook al jaren actief. Zo verscheen zijn solodebuut ‘Caught Between The Blues And A Heartache’ al in 2003.

Op zijn nieuwste soloschijf laat Mike horen dat hij een zeer veelzijdige artiest is. Moeiteloos gaat hij van de blues naar de Southern Rock, Americana, jazz en intieme instrumentals.

Mike heeft de hulp gekregen van een groot aantal muzikanten: Bill Sharrow (bas, gitaar), Billy Wear (drums), Tim Hooper (piano, orgel), C.J. Clark (bas), Mikey Junior (zang), Will Hodgson (mandoline, harmonica), Craig Thatcher (slidegitaar), Kevin Vannoy (saxofoon), Kevin McKendree (piano, orgel), James Pennebaker (pedalsteel, slidegitaar), Lewis Stephens (piano) en Luis Mora (trompet).

Mike begint zijn album met de losjes, maar gestaag, swingende shuffle Tumblin’. Een instrumental met fel bijtend gitaarwerk en een sfeervol soulvol orgelspel. Sad And Lonely is een losjes swingende shuffle waarin de grofkorrelige zang van Mike opvalt naast de kreunende harmonica van Will Hodgson. Taj Mahal’s She Caught The Katy krijgt een broeierig rockende versie met grommende rauwe zang en de bijtende slide van Craig Thatcher.

Twisted Tail gaat meer de swamprock kant van Creedence Clearwater Revival op. Mike zingt hier een duet met Mikey Junior. Alabama Pines is een Southern Rock-achtig nummer met de hullende pedal steel van James Pennebaker. Het nummer heeft een The Band-achtige lome losheid.

Raise A Ruckus is een ongecompliceerde rocker in de stijl van Delbert McClinton. De blues is volop aanwezig in de luie shuffle House Of Cards, voorzien van een priemende gitaar en soulvolle blazers. You Just Can’t Lose is een stug doorrockend nummer in de stijl van The Fabulous Thunderbirds met een lichte country touch.

Het intieme Home Is Where The Heart Is doet aan Bob Seger denken evenals het gemoedelijke Check Yourself. Na de ontspannen jazzy shuffle One Percent volgt  de stuwende shuffle Key To The Highway, van Big Bill Broonzy, waarin venijnig prikkend gitaarwerk te horen is.

Mike Guldin eindigt zijn album intiem met het semi-akoestische instrumentale Waterfall.

Aan variatie dus geen gebrek op dit zeer aangename nieuwe album van Mike Guldin.

Tracks:
01. Tumblin’
02. Sad And Lonely
03. She Caught The Katy
04. Twisted Tail
05. Alabama Pines
06. Raise A Ruckus
07. House Of Cards
08. That’s All She Wrote
09. You Just Can’t Lose
10. Home Is Where The Heart Is
11. Sweet Thing
12. Check Yourself
13. One Percent
14. Key To The Highway
15. Waterfall

Website: https://mikeguldin.com/