Review: Mighty Mo Rodgers – Memphis Callin’ – Soul Music & The American Dream

 

Mighty Mo Rodgers - Memphis Callin’ - Soul Music & The American Dream

Mighty Mo Rodgers – Memphis Callin’ – Soul Music & The American Dream
Format: CD – Digital / Label: Drinking Gourd Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Mighty Mo Rodgers hoort tot de grootheden van de soulblues gerekend te worden! Toch is bij ons nog relatief onbekend. Zijn nieuwste album bewijst dat dit volkomen onterecht is aangezien dit album vol staat met de prachtigste soulblues van een artiest die door de jaren heen alleen nog maar soulvoller is gaan klinken.

Mighty Mo Rodgers komnt uit East Chicago, Indiana, en werd nadat hij eerst klassieke muziek had gestudeerd gegrepen door het blues en soul virus. Zijn eerste bandje was de soulband the Rocketeers waarna later het Maurice Hodges Combo volgde.

De naam van Mighty Mo begon bekender te worden en al snel speelde hij bij/met artiesten als T-Bone Walker, Albert Collins, Bobby “Blue” Bland, Jimmy Reed en Sonny Terry & Brownie McGhee. Zijn solodebuut ‘Blues Is My Wailin’ Wall’ verscheen in 1999.

Tegenwoordig woont The Blues Prophet al jaren in Frankrijk en zijn nieuwste album werd deels in Italië opgenomen met  gitarist Luca Giordano en zijn  band met de hulp van o.a. Sax Gordon (saxofoon) en drummer Willie Hall (o.a. the Bar-Kays en the Blues Brothers).

Op een drietal nummers zijn gitarist Steve Cropper en bassist Donald “Duck” Dunn (Booker T  & the MG’s, the Blues Brothers) te horen.

Mighty Mo opent zijn nieuwe album met een eerbetoon aan de Memphis Soul in Memphis Callin’. Een sprankelend swingend soulnummer waarin blijkt dat de stem van Mighty Mo nog steeds uiterst soulvol klinkt. Daarna volgt het warm groovende Sing For Your Supper. Een krachtig soulbluesnummer dat qua stijl thuishoort tussen Joe Louis Walker en Robert Cray. Uiteraard staat er ook een aantal soulballads op het album. Love, Love, Love is een diepe ballad met een hoofdrol voor de sax van Sax Gordon.

Ook If Reincarnation Is True is een diepe krachtige ballad. Bad, Bad Luck is vervolgens een lui swingende bluesshuffle. Het zacht stuwende The March kijkt terug op de gedachten en daden van Dr. Martin Luther King. Een nummer vol passie en kracht. San Francisco (You’re A Holiday) en Indiana (Calls My Name) met Steve Cropper en Duck Dunn zijn (uiteraard) uiterst soulvol.

Woman Of The  Rain (ook met Cropper en Dunn) is een felle bluesy rocker. Mighty Mo sluit het album indringend in zijn eentje af met Heart Be Still.

Mighty Mo Rodgers bewijst met zijn nieuwe album nog steeds tot de top van de soulblues te horen!

Tracks:
01. Memphis Callin’
02. Sing For Your Supper
03. Love, Love, Love
04. Bad, Bad Luck
05. The Chitlin Circuit
06. If Reincarnation Is True
07. TheMarch
08. San Fancisco (You ‘re A Holiday)
09. Indiana (Calls My Name)
10. Woman Of Tbe Rain
11. Heart Be Still

Website: https://www.mightymorodgers.com/