Review: Midnight Oil – Resists

 

Midnight Oil - Resists

Midnight Oil – Resists
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Sony Music
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Tussen 1987 en 2002 was Midnight Oil dé (Australische) band, die zich compromisloos inzette voor het behoud van de aarde. Het resulteerde in prachtige, urgente albums als ‘Diesel & Dust’ en ‘Blue Sky Mining’ en in een eindeloze reeks tours met uiterst intensieve optredens met de frenetische stage act van zanger/activist Peter Garrett.

In 2002 stopte de band er (voorlopig) mee en ging Peter Garrett de politiek in om van daaruit de klimaatcrisis te bevechten. Hij schopte het zelfs tot twee ministersposten (Klimaat en Onderwijs & Jeugd), maar moest in 2013 constateren dat al zijn politieke inspanningen uiteindelijk toch te weinig zoden aan de dijk zetten.

Garrett besloot terug te keren naar de plek waar zijn activisme het meest tot zijn recht kwam: op het podium. In 2017 begon Midnight Oil zijn zeer succesvolle Great Circle World Tour. Midnight Oil was back, en hoe! In 2019 ging de band weer de studio in om voor het eerst sinds 15 jaar onder de productionele leiding van oude bekende Warne Livsey (‘Diesel & Dust’, ‘Blue Sky Mining’) een studioalbum op te nemen. Door de Covid-pandemie en de onmogelijkheid om het album met optredens te promoten, is het album pas nu in 2022 uitgekomen.

Van de titel van het album (‘Resist’) en de eerste tonen van openingsnummer Rising Seas tot en met de laatste klanken van slotnummer Last Frontier ademt Resist één centrale emotie uit: urgentie. Alle songs staan in het teken van de klimaatcrisis en de rol van de ‘gewone’ mensen om de grote problemen van deze tijd te tackelen. De sound van Midnight Oil is nog steeds uit duizenden herkenbaar. De typische hoekige en soms bijna hypnotiserende rocksound met daaroverheen de bijtende voordracht van zanger Peter Garrett en ijzersterke harmony vocals.

En de boodschap van ‘Resist’ komt in alle 12 songs luid en duidelijk over. Of ’t nu gaat over “good people are forgotten” (The Barka-Darling River), “all that I have now, is a souvenir of you” (Tarkine), “it doesn’t belong to the government, it does belong to the people like you and I” (Reef) of over “we are lost at sea, wondering where the world could be” (Lost At Sea), Midnight Oil laat er geen twijfel over bestaan dat het wat het klimaat betreft vijf over twaalf is. Een boodschap verpakt in de ijzersterke rocksound van een band die sinds de beginjaren en ondanks de lange pauze nog niets van haar geloofwaardigheid heeft verloren.

De promotietour voor ‘Resist’ zal waarschijnlijk de laatste tour van Midnight Oil zijn, zoals ‘Resist’ waarschijnlijk het laatste Midnight Oil album zal zijn.

En zoals de band zingt in het slotnummer Last Frontier “who fixes the messes that we keep making?”, geldt voor ons muziekliefhebbers als Midnight Oil definitief stopt: wie geeft ons vanaf nu die broodnodige, muzikale schop onder de kont om nou toch eindelijk serieuze pogingen te doen de aarde te redden?   

Tracks:
01. Rising Seas
02. The Barka-Darling River
03. Tarkine
04. At the Time of Writing
05. Nobody’s Child
06. To the Ends of the Earth
07. Reef
08. We Resist
09. Lost at Sea
10. Undercover
11. We Are Not Afraid
12. Last Frontier

Website: https://www.midnightoil.com/