Review: Midnight North – Selections From Levon Helm Studios

 

Midnight North - Selections From Levon Helm Studios

Midnight North – Selections From Levon Helm Studios
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Americana Vibes
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

In 2012 begon gitarist/zanger Grahame Lesch (zoon van Grateful Dead-bassist Phil Lesch) in San Francisco een folkrock trio met multi-instrumentaliste Elliot Pecken bassist Connor O’Sullivan onder de naam Midnight North. De band speelde een mix van (roots)rock. blues, Americana en folk. In 2015 werd drummer en mandolinespeler Nathan Graham aan de line-up toegevoegd en drong de vergelijking met het grote voorbeeld The Band zich steeds meer op.

Het is dan ook niet toevallig dat de band op 9 november 2019 een concert gaf in de befaamde Levon Helm Studios in Woodstock (The Barn). Een aantal nummers van dat concert vormt nu het live-album ‘Selections From The Levon Helm Studios’.

Midnight North laat op het album horen een zeer adequate live band te zijn, die voor deze gelegenheid is uitgebreid met pianist Jason Crosby. De muziek van Midnight North is behoorlijk schatplichtig aan The Band, maar bijvoorbeeld ook aan een band als The Flying Burrito Brothers, zoals te horen is in de Gram Parsons’ cover Luxury Liner.

Sterk punt is ongetwijfeld de zang van Elliot Peck, vaak in combinatie met Grahame Lesch. Mooie voorbeelden daarvan zijn Wind And Roses en het folky Coyote.

Het live-album wordt toepasselijk afgesloten met de Band-cover Don’t Do It waar de band wordt bijgestaan door de leden van de Cris Jacobs Band, die die avond co-headliners waren.

Tracks:
01. Earthquakes (Live)
02. Good For You I Guess (Live
03. Wind and Roses (Live)
04. If It Takes A Lifetime (Live)
05. Everyday (Live)
06. Luxury Liner (Live)
07. Coyote (Live)
08. Playing a Poor Hand Well (Live)
09. Midnight North – Under the Lights (Live)
10. Midnight North – Don’t Do It (Live)

Website: https://midnightnorth.com/