Review: Mickey Jupp – Up Snakes, Down Ladders

 

Mickey Jupp - Up Snakes, Down Ladders

Mickey Jupp – Up Snakes, Down Ladders
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Conquest Music
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Mickey Jupp (1944) maakte in de zestiger jaren van de vorige eeuw naam als muzikant en songschrijver in de muziekscene in Southend, aan de monding van de Theems in Engeland. Hij verdiende er algauw de bijnaam van de ‘Engelse Chuck Berry’ mee en groeide uit tot de grondlegger van de pubrock. Lee Brilleaux, de zanger van Dr. Feelgood, de band die ook uit Southend kwam, was een groot fan van Jupp. En ook die andere richtingbepalende pubrockband, Brinsley Schwartz, is, zo is ook op dit album te beluisteren, schatplichtig aan Mickey Jupp.

Als muzikant bereikte Jupp nooit het grote publiek, terwijl veel pubrockbands, vaak met zijn songs, dat wel deden. Zo schreef Jupp voor Dr. Feelgood de hit Down At The Doctors. Zo’n dertig jaar geleden trok Mickey Jupp zich terug op het land in het Lake District. Daar in zijn ‘huisje op de hei’ schreef hij sindsdien zo’n 300 songs, want dat is waar Mickey Jupp een absolute kei in is: hij is een echte songsmid. In 2021 besloot Jupp samen met zijn platenmaatschappij Conquest dat het tijd werd de songs uit te brengen.

‘Up Snakes, Down Ladders’ is het eerste van een aantal albums waarop die songs te horen zijn. En om maar met de deur in huis te vallen: ‘Up Snakes, Down Ladders’ is een geweldig album geworden met typisch Chuck Berry/Jerry Lee Lewis-pianorock ‘n’ roll, zoals in I’d Love To Boogie, Learning To Swim, Get Hot en The Blues Ain’t What They Used To Be.

In een aantal nummers is duidelijk waar Dr. Feelgood en andere pubrockers hun inspiratie vandaan haalden, zoals in de titelsong, Like You Don’t Love Him, Bad News Can Travel Slow, I Beg Your Pardon ? (You Heard) en I Threw Myself At You (And Missed).

Opvallend fraai zijn ook de country-achtige songs die Jupp heeft geschreven, zoals Why Don’t You Don’t?, Loving The Wrong Girl en The Nature Of The Beast. En dan is daar nog het prachtige Lonely Boy, dat zo weggelopen zou kunnen zijn van een Neil Young & Crazy Horse-album. Ik wed dat Neil Young jaloers op het nummer wordt als-ie ’t ooit hoort.

‘Up Snakes, Down Ladders’ is een prachtig album voor alle liefhebbers van pub rock en good old rock ‘n’ roll en doet reikhalzend uitzien naar wat de ultieme songsmid Jupp allemaal nog meer heeft geschreven de afgelopen 30 jaar in zijn hutje op de hei. 

Tracks:
01. I’d Love to Boogie
02. Up Snakes, Down Ladders
03. Why Don’t You Don’t?
04. Like You Don’t Love Him
05. Man in the Mirror
06. Loving the Wrong Girl
07. Learning to Swim
08. The Nature of the Beast
09. Get Hot
10. Bad News Can Travel Slow
11. Lonely Boy
12. I Beg Your Pardon (You Heard)
13. I Threw Myself at You (And Missed)
14. The Blues Ain’t What They Used to Be
15. The Ballad of Tutford Darnell
16. Pilot

Website: http://www.mickeyjupp.se/