Review: Mickelson – Known To Be Unknown

 

Mickelson – Known To Be Unknown

Mickelson – Known To Be Unkown
Format: CD – Digital / Independent
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter-producer Scott Mickelson is geboren en getogen in Massachusetts en woont sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw in San Francisco. Op jonge leeftijd treedt Mickelson op in clubs als CGGB’s in New York en hij krijgt op zijn 17e een platencontract. Als voorman van de folkrockband Fat Opie maakt hij vijf albums. In 2015 verschijnt zijn eerste soloalbum ‘Flickering’. Voor dit album wordt hij onderscheiden met twee Grammy Ballot onderscheidingen als Best Folk Album en Best Roots Music Performance.   

Deze maand verschijnt ‘Known To Be Unknown’, het nieuwe en vierde soloalbum van Scott Mickelson.

Het openingsnummer UNarmed American is een meeslepende binnenkomer, met stomende elektrische gitaren, een stuwende bas en met een groot koor. In dit politiek geladen nummer, tevens de 1e single van het album, draagt Mickelson zijn boodschap over wapengeweld en wapenbeheersing in de VS uit.

Go To Bed Hungry is een prachtige georkestreerde song met mooie harmoniezang. A Murder Of Crowns schreef Mickelson in de eerste weken van de lockdown. Mensen deden wat hen gevraagd werd maar anderen verzetten zich tegen de coronamaatregelen. Een prachtige song met mandoline en cello en tevens onlangs ook op single uitgebracht.

Het stevig rockende Ithaca met scheurende gitaar en mondharp doet me denken aan Warren Zevon. Na het melodieuze Only Ugly When You Cry wordt de instrumental Chicago Transit Authority voorgeschoteld.

Lekkere jazzrock/big band jazz met trombone, tuba en trompet verwijzend naar de beginsound van de band Chicago. Die Trying is ook stevig met gitaar en orgel. Blur In The Memory is een heel kort (ruim een minuut) durend instrumentaal psychedelisch intermezzo. Het album sluit af met een mooie akoestische versie van UNarmed American.  

Conclusie:
Hoe vaker je ‘Known To Be Unknown’ draait, hoe meer het genieten is..

Tracks:
01. UNarmed American
02. Go To Bed Hungry
03. A Murder Of Crows
04. Ithaca
05. Only Ugly When You Cry
06. Chicago Transit Authority
07. Die Trying
08. Blur In The Memory
09. UNarmed American (Acoustic)

Line-up:
Scott Mickelson – zang, gitaren, orgel, mondharmonica,
Frank Reina – drums
Sadie Mickelson – cello
Luke Kirley – trombone, tuba
Cayce Carnohan – trompet
Ben Morrison, Sam Chase, Josh Windmiller, Brad Brooks, Ken Newman, Mick Shaffer, Jesse Brewster, Shannon Koehier, Davind Luning – vocals (track 1)

Website: http://www.mickelsonmusic.com/