Review: Michelle Lordi – When The Stars Go Blue

 

Michelle Lordi - When The Stars Go Blue

Michelle Lordi – When The Stars Go Blue
Format: Digital (single) / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jarl van Meeteren

Een bijzondere jazz-zangeres met wie ik kort geleden bij toeval kennismaakte via een wederzijdse muziek-vriend is Michelle Lordi uit Philadelphia, U.S.A. Na een kort gesprek luisterde ik naar haar nieuwste single When The Stars Go Blue en was zo onder de indruk van haar stem en de uitvoering ervan dat ik daarna haar drie albums ging beluisteren, namelijk ‘Drive’ (2015), ‘Dream A Little Dream’ (2017) en ‘Break Up With The Sound’ (2019).

Hoewel zij een jazz-zangeres is komen de songs op bijvoorbeeld Break Up With The Sound vaak uit andere muziekstijlen, zoals bijvoorbeeld alt-country, en haar vertolking van Jagger en Richards, No Expectations, toch ook geen echte rock & roll, een fantastische uitvoering is.

Wie is Michelle Lordi? Voor een complete biografie kom ik graag hier een keer terug, maar in het kort het volgende. Ze heeft een prima opleiding gehad maar geen conservatorium of jazz-school. Vanaf haar jeugd was ze muzikaal geïnteresseerd, met name in de vrouwelijke jazz-zangeressen, maar ook Chet Baker behoort tot haar idolen. Ze zong op feestjes, bezocht als fotografe jazzclubs en kwam zodoende in aanraking met de betere musici. Ze nam een plaat op en ging met de cd-master langs clubs vragend naar de mogelijkheid voor een optreden die ook steeds meer volgden. Langzamerhand rond haar dertigste kwam er wat beweging in het muzikale leven van Michelle Lordi terwijl zij tevens een goede baan had op de sales afdeling van een farmaceutisch bedrijf en bovendien moeder was geworden van een kleine. Zij is dus met recht een laatbloeier inclusief alle ervaring die daarbij hoort.

Op 1 december jl. bracht Michelle Lordi via Bandcamp haar nieuwe single uit When The Stars Go Blue, geschreven door Ryan Adams. Haar stem is loepzuiver, elk woord, elke letter is te verstaan en heeft een erg prettig warm timbre. Haar begeleiders op deze single zijn: Eric Wortham II op piano en tevens producer, Lil John Roberts op drums, Jon Smith op bas en Yesseh Furaha-Ali op saxofoon. Het is geen Kerstnummer, maar zal het zeker prima doen in dit jaargetijde.

Tijdens het luisteren naar haar single en schrijven van deze recensie kwam bij mij de gedachte op dat het bijna zinloos is om over muziek te schrijven. Je kunt dat veel beter écht ervaren; ondergaan, voelen, luisteren met je hart: dus luister naar Michelle Lordi met When The Stars Go Blue

We gaan nog veel van haar horen!

Website: https://www.michellelordi.com/

Dancin’ where the stars go blue
Dancin’ where the evening fell
Dancin’ in your wooden shoes
In a wedding gown

Dancin’ out on 7th street
Dancin’ through the underground
Dancin’ little marionette
Are you happy now?

Where do you go when you’re lonely
Where do you go when you’re blue
Where do you go when you’re lonely
I’ll follow you
When the stars go blue

Laughing with your pretty mouth
Laughing with your broken eyes
Laughing with your lover’s tongue
In a lullaby

Where do you go when you’re lonely
Where do you go when you’re blue
Where do you go when you’re lonely
I’ll follow you
When the stars go blue
The stars go blue, stars go blue