Review: Michael Van Merwyk – Blues Everywhere I Go

 

Michael Van Merwyk - Blues Everywhere I Go

Michael Van Merwyk – Blues Everywhere I Go
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Timezone Records
Release date: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Duitse zanger en (slide) gitarist Michael Van Merwyk uit Rheda-Wiedenbruck zit al veertig jaar in het “bluesvak”. Gedurende die veertig jaar trakteerde hij ons regelmatig op heerlijke bluesalbums, zowel solo als als lid van Bluezone, Dozzler & Van Merwyck, Larry Garner & Michael Van Merwyk en Michael Van Merwyk & Bad Temper Joe.

Zijn nieuwste album werd opgenomen in Hamburg en Bielefeld met muzikale vrienden als Abi Wallenstein, Martin Röttger, George Schroette, Marc Breitfelder en Jennifer & Andreas Grove.

Op het album een groot aantal broeierige bluesnummers. Zoals het swampy pompende I Never Really Thought About Evil, zweterig groovend en de stug doorpompende broeierige boogie Abi’s Boogie waarin (de titel verraadt het al) Abi Wallenstein’s slidegitaar een hoofdrol vervult.

De opener van het album, Blues Everywhere I Go, is een lekker losjes swingende shuffle met de huilende harmonica van Marc Breitfelder, de priemende slide en de doorleefde zang van Michael Van Merwyk. Raise Your Voice sleept zich zinderend traag voort. Een bedwelmende nummer met krachtige zang en schurend slidegitaarwerk.

De intieme kant van Michael komt aan bod in de zacht deinende akoestische cover van Phil Wiggins’ Cool Down en het soulvolle Feel Like Going Home. All Because Of You is voorzien van een stuwende Diddley beat en brullend harmonicaspel. Bye Bye Blues is vervolgens een rauw pompende boogie met een flink John Lee Hooker gehalte. Liars & Fools is de broeierige afsluiter van het album met gekweld harmonica en slidegitaarspel.

Ook na veertig jaar bewijst Michael Van Merwyk met zijn prima nieuwe album, dat hij nog steeds tot de top van de Euroblues behoort!

Tracks:
01. Blues Everywhere I Go
02. I Never Really Thought About Evil
03. Raise Your Voice
04. Cool Down
05. Abi’s Boogie
06. All Because Of You
07. Bye Bye Blues
08. Feel Like Going On
09. Liars & Fools

Website: https://www.thecountryblues.com/