Review: Michael Romeo – War Of The Worlds – Pt. 2

 

Michael Romeo - War Of The Worlds, Pt. 2

Michael Romeo – War Of The Worlds – Pt. 2
Format: 2CD – Vinyl 2LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De titel van het nieuwe album van de Amerikaanse gitarist Michael Romeo, ‘War Of The Worlds – Pt. 2’ is jammer genoeg een titel, die van toepassing is op de grimmige toestand waarin onze wereld zich momenteel bevindt.

Daarom is het het beste om je helemaal op de muziek van dit album te focussen. En dan kom je er al snel achter dat je hier met zeer imponerend progrock album te maken hebt.

Michael Romeo is bekend door zijn werk met de progband Symphony X en je kan Michael ook horen op het nieuwe album van Arjen Anthony Lucassen’s Star One album.

Samen met bassist John DeServio en drummer John Macaluso komt Michael met de opvolger van het War Of The Worlds – Pt. 1 album uit 2018.

Ook dit keer wordt het razende harde gitaarwerk van Michael gemixt met de nodige invloeden vanuit de klassieke muziek waarbij vooral het geluid van componist Carl Orff door het koorwerk er uitspringt.

Na een donker orkestraal intro gaat het album echt van start met Divide & Conquer. Een razende staccato rocker waarop zanger Dino Jelusick (o.a. Whitesnake en Trans-Siberian Orchestra) voor het eerst te horen is. Hij klinkt zeer krachtig als een mix van Ronnie James Dio en David Coverdale.

Dit nummer wordt gevolgd door het gemene en genadeloos riffende Destroyer met wederom prima zang. Een verwoestend hard prog bombardement! Metamorphosis raast stampend verder waarin de zang van Dino Jelusick wederom een bluesy draai aan het nummer  geeft.

Just Before The Dawn is een uitstekende progballad met een warm melodieus geluid. Na het gejaagd en grimmig pompende Hybrids volgt het grimmig pompende Hunted met een overweldigende orkestratie.

Parasite heeft gitaarrifs als het geluid van mitrailleurvuur en de Carl Orff invloeden zijn duidelijk aanwezig in Brave New World (Outro) en de bonustrack Alien Death Ray.

Deel 2 van Michael Romeo’s War Of The Worlds is een absolute aanrader voor elke progrock liefhebber!

Tracks:
01. Introduction Part II
02. Divide & Conquer
03. Destroyer
04. Metamorphosis
05. Mothership
06. Just Before The Dawn
07. Hybrids
08. Hunted
09. Maschinenmensch
10. Parasite
11. Brave New World (Outro)
12. Alien Death Ray (bonustrack)
13. The Perfect Weapon (bonustrack)

Website: https://www.facebook.com/MichaelJRomeo