Review: Michael Allman – Blues Travels Fast

 

Michael Allman - Blues Travels Fast

Michael Allman – Blues Travels Fast
Format: CD – Vinyl LP / Label: Juke Joint 500
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het geluid van de legendarische Southern Rock formatie The Allman Brothers Band wordt de laatste tijd vooral door de kinderen van Gregg Allman flink in leven gehouden.

Zo is het nu de beurt aan Michael Allman. Hij had een ietwat moeizame band met vader Gregg. Het duurde Gregg namelijk dertien jaar om te erkennen dat Michael zijn zoon is.

Na dertien jaar (!) is nu de opvolger van Michael’s debuut ‘Hard Labor Creek’ verschenen. In de tussentijd dook Michael o.a. op in The Allman Betts Band.

Het is niet zo bijzonder dat Michael de nodige muzikale genen van zijn vader heeft. Zijn stem vertoont wel wat overeenkomsten met die van Gregg maar klinkt iets minder rauw maar wel degelijk even soulvol.

Door het ontbreken van informatie ga ik er van uit dat Michael op dit album door zijn band, Rich Russo (drums), Marc Diaz (bas), Shawn Paige (gitaar) en Lonnie Sarao (keyboards), begeleid wordt.

Wat zeker is dat zangeres Schascle Yochim met haar krachtige stem op het album aanwezig is.

Het titelnummer, Blues Travels Fast, laat gelijk een broeierig groovend Southern Rock geluid horen met bluesy twangend gitaarwerk en een gierend soulorgel. Vervolgens is Goin’ Back To Daytona een stevig pompende bluesshuffle met venijnig gitaarwerk.

In New Minglewood Blues gaat het geluid iets meer de Delbert McClinton kant op in een broeierig pompend nummer met fraai snijdend slidegitaarspel. Dat Delbert McClinton geluid is ook terug te horen in het hoekig pompende Midnight Blues. In Brown Liquor Blues zit een hoog country gehalte met een intiem bluesy geluid.

Ook Rose Hill is een intiem nummer met stemmig cellospel. De klassieker Black Cat Moan krijgt een soulvol groovende cover met kermend slidegitaarspel.

De stem van Schascle Yochim eist een belangrijke rol op in de intieme soulballad Feeling So Bad. Mule Named Whiskey is een luie gruizige groover met schroeiend gitaarwerk.

Michael sluit zijn album af met de intieme akoestische blues Sun Don’t Shine.

Michael Allman houdt op een zeer prettige wijze het Southern Rock geluid in leven op een heerlijk album.

Tracks:
01. Blues Travels Fast
02. Goin’ Back To Daytona
03. New Minglewood Blues
04. Midnight Blues
05. Brown Liquor Blues
06. Rose Hill
07. Black Cat Moan
08. Feeling So Bad
09. Mule Named Whiskey
10. Sun Don’t Shine

Website: https://www.facebook.com/michael.allman