Review: Memphis Minnie – The Rough Guide To Memphis Minnie – Queen Of The Country Blues

 

Memphis Minnie - The Rough Guide To Memphis Minnie – Queen Of The Country Blues

Memphis Minnie – The Rough Guide To Memphis Minnie – Queen Of The Country Blues
Format: CD / Label: World Music Network Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Als je het over vroege countryblues hebt kan je eenvoudigweg niet om Memphis Minnie heen. En dat hebben ze bij het World Music Network label goed begrepen want in de serie The Rough Guide To… krijgt Memphis Minnie alle aandacht die zij terecht verdient.

Memphis Minnie werd als Lizzie Douglas geboren in 1897 in de plaats Algiers in Lousiana. Zij kwam uit een gezin van dertien kinderen.

Op zevenjarige leeftijd begon Minnie met gitaarspelen en de eigenzinnigheid van Minnie stak op dertienjarige leeftijd de kop op toen zij van huis wegliep om een carrière als zangeres-gitariste te beginnen op Beale Street, Memphis. Ze toerde een tijd met het Ringling Brothers circus en werd lid van de legendarische band The Memphis Jug Band.

Na een mislukt huwelijk met gitarist Casey Bill Weldon trad zij voor de tweede keer in het huwelijk met gitarist Joe McCoy met wie ze het duo Kansas Joe & Memphis Minnie vormde. Het duo werd al snel door het Columbia label gecontracteerd en Bumble Bee was hun eerste gezamenlijke opname. Een lui schuifeldende countryblues met de krachtige zang van Minnie en soepel gitaarwerk.

De opnames met Kansas Joe zijn verzameld op deze compilatie en tonen aan hoe goed deze twee countryblues artiesten op elkaar waren ingespeeld en hoe goed ze beiden als gitarist waren.

De felheid van Minnie is goed te horen in de opener, Keep It To Yourself. Een stuwende countryblues met krachtig pompend gitaarspel en snerpende zang. Het verlangen naar een borrel is het onderwerp van Drunken Barrelhouse Blues. Een venijnig nummer met soepel pickend gitaarwerk.

De getergde zang van Minnie staat centraal in de intieme breekbare blues Outdoor Blues. Minnie gaat de confrontatie met haar overspelige man aan in het krachtige I’m Talking Bout You – No. 2 Fraai zijn de duetten van Minnie en Kansas Joe. Can I Do It For You? – Part 1 is loom stuwend en Let’s Go To Town een instrumentaal fel gitaarduel.

Prijsnummers zijn het smachtende My Butcher Man over Minnie’s “vleesman”, het vertwijfeld klinkende Jailhouse Trouble Blues, het liefdevolle Frankie Jean (That Trottin’ Fool) over het paard van haar vader, het verbitterde en confronterende Ain’t No Use Tryin’ To Tell On Me (I Know Something On You), het lui pompende duet Goin’ Back To Texas, het wanhopige Crazy Cryin’ Blues en de pompende jugband blues van Grandma And Grandpa Blues.

Het World Music Network label levert opnieuw een absolute aanrader af in de The Rough Guide To…serie.

Tracks:
01. Keep It To Yourself
02. Drunken Barrelhouse Blues
03. Moaning The Blues
04. New Dirty Dozen
05. Outdoor Blues
06. I’m Talking ‘Bout You – No. 2
07. North Memphis Blues
08. Frisco Town
09. Can I Do For You? – Part 1
10. Bumble Bee
11. What’s The Matter With The Mill?
12. My Butcher Man
13. Let’s Go To Town
14. Where Is My Good Man At
15. Jailhouse Trouble Blues
16. Frankie Jean (That Trottin’ Fool)
17. Ain’t No Use Tryin’ To Tell On Me (I Know Something On You)
18. Memphis Minnie-Jitis Blues
19. Goin’ Back To Texas
20. Crazy Cryin’ Blues
21. I Don’t Want That Junk Outta You
22. Grandma And Grandpa Blues
23. Chickasaw Train Blues (Low Down Dirty Thing)
24. Georgia Skin Blues
25. Too Late

Website: https://worldmusic.net/