Review: Melvins – Bad Moon Rising

 

Melvins - Bad Moon Rising

Melvins – Bad Moon Rising
Format: CD – Vinyl LP/ Label: Amphetamine Reptile Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse band Melvins, uit Aberdeen, WA, bestaat al ruim 30 jaar en trekt zich na al die jaren nog steeds totaal niets aan van enige muzikale regel dan ook.

Met een grimmige gretigheid gooien zij sludgerock, Stoner Rock, psychedelica en noise in een blender en komen daarna met een spijkerhard eigenzinnig geluid op de proppen.

De band bestaat uit King Buzzo (zang, gitaar), Steven McDonald (bas, zang, ex- Red Kross) en Dale Crover (drums, percussie, zang, ook ex-Red Kross, Altamont en Nirvana).

De eigenzinnigheid steekt al gelijk de kop in de ruim veertien minten lange openingstrack Mr. Dog Is Totally Right, dat opent met beangstigend dreunende drums en “achterstevoren” zang. Langzaam aan ontwikkelt het nummer zich tot een hoekige, zwaar schurende groover met Zappa-achtige zang, vermengd met de dwarsheid van een band als Faith No More.

Never Say You’re Sorry marcheert hoekig en onstuitbaar voort op een grimmige noisey wijze vol knarsende, piepende en fuzzende gitaren. Grimmig en genadeloos hard. Ook My Discomfort Is Radiant klinkt grimmig op een lome wijze met zwaar fuzzend gitaarwerk en een ongegeneerd harde tempoversnelling.

It Won’t Or It Might gaat door de bij vlagen Todd Rundgren achtige zang iets meer de psychedelische kant op met constant aanwezige ploegende smerige gitaarriffs. Hammering lijkt het meest toegankelijke nummer van het album te zijn want klinkt als een Stoner Rock uitvoering van het glamrock geluid van T.Rex.

The Receiver And The Empire State, een felle hoekige en zeer gruizige rocker, sluit het album af.

Het is goed dat de Melvins nog steeds flink aanwezig zijn want eigenzinnigheid blijkt in dit geval een zeer goede muzikale eigenschap te zijn! Aanschaffen dus!

Tracks:
01. Mr. Dog Is Totally Right
02. Never Say You’re Sorry
03. My Discomfort Is Radiant
04. It Won’t Or It Might
05. Hammering
06. The Receiver And The Empire State

Website: https://www.facebook.com/melvinsarmy