Review: Melissa Carper – Ramblin’ Soul

 

Melissa Carper - Ramblin’ Soul

Melissa Carper – Ramblin’ Soul
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zangeres en bassiste Melissa Carper uit Bastrop, Texas, werd op jeudige leeftijd beïnvloed door de platencollectie van haar ouders. Een collectie met platen van onder meer Hank Williams, Patsy Cline, Ray Charles en Elvis Presley. Later kwamen daar nog invloeden als Billie Holiday, Leadbelly en Frank Sinatra bij.

Al die invloeden zijn terug te vinden op haar nieuwe album Ramblin’ Soul, de opvolger van ‘Daddy’s Country Gold’ uit 2021.

Melissa’s geknepen maar toch warme stemgeluid staat centraal in de songs op dit album.

Ze slaat zelfs aan het jodelen in de opener van het album, Ramblin’ Soul, waardoor je automatisch aan het geluid van Jimmie Rogers moet denken in een warm deinend nummer met heel in de verte wat Old Time Rock ‘n’ Roll (Bob Seger) invloeden. De zacht huilende steelgitaar van Chris Scruggs speelt een sfeervolle rol in dit nummer.

Vervolgens is Zen Buddha een warm swingend honky tonk nummer dat op zijn beurt gevolgd wordt door het soulvol deinende Ain’t A Day Goes By, dat aan de countrysoul van Ray Charles doet denken. 1980 Dodge Van is een intiem boppend eerbetoon aan de camper, die Melissa van haar ouders overnam.

Texas, Texas, Texas is een gemoedelijk boppend honky tonk nummer met de warme fiddle van Billy Contreras. Het deinende That’s My Only Regret hoort thuis in het songbook van Loretta Lynn.

In I Do What I WANNA duikt de soul wederom op een warme wijze op. Ook de Odetta cover Hit Or Miss klinkt soulvol met ook een warm Gordon Lightfoot geluid.

De invloed van Elvis Presley is te horen in het Crying In The Chapel achtige I Don’t Need To Cry en Melissa’s voorliefde voor jazz komt aan bod in het lome Holding All The Cards met de warme klarinet van Rory Hoffman en in het rokerige jazzclub-achtige From What I Recall waarin je Melissa’s liefde voor Frank Sinatra terug hoort.

Afgesloten wordt met de intiem groovende soul  van Brennen Leigh’s Hanging On To You.

Een heerlijk nieuw Americana album van Melissa Carper dat zowel intiem en aanstekelijk swingend klinkt.

Tracks:
01. Ramblin’ Soul
02. Zen Buddha
03. Ain’t A Day Goes By
04. 1980 Dodge Van
05. Texas, Texas, Texas
06. That’s My Only Regret
07. Boxers On backwards
08. I Do What I WANNA
09. Hit Or Miss
10. I Don’t Need To Cry
11. Holding All The Cards
12. From What I Recall
13. Hanging On To You

Website: https://www.melissacarper.com/about