Review: Mean Mary – Portrait Of A Woman Part 1

 

Mean Mary - Portrait of a Woman Vol 1

Mean Mary – Portrait Of A Woman Part 1
Format: CD – Digital / Label: Woodrock Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Mean Maryis de Amerikaanse singer-songwriter Mary James uit Nashville. Zij hoort zonder enige twijfel in de Americana hoek thuis maar zij weet op een unieke wijze stijlen als bluegrass, Britse 70’s folk, 70’s Amerikaans singer-songwriters materiaal en hedendaagse Americana tot een fraai geheel te vermengen.

Daarbij helpt het dat Mary over een stem beschikt, die de ene keer aan Sandy Denny (Fairport Convention) en de andere keer aan het galmende stemgeluid van Joan Baez doet denken.

Mary bespeelt de banjo, de gitaar en de cajon en wordt op haar nieuwe album bijgestaan door broer Frank James (zang, gitaar), Oli Hayhurst (contrabas), Larry Salzman (percussie), David Henry (cello, viool, contrabas), Andy Kruspe (bodhrán), Jon Sterckx (tabla, percussie), en Nomad (piano, orgel) en Walter Cellini (bas). Daarnaast schreef haar moeder Jean James aan sommige nummers mee.

Het intieme Americana nummer Cranberry Gown opent het album en mengt een Brits 70’s folkgeluid met invloeden als Joni Mitchell. Mary beschikt over een krachtige indringende stem en haar banjo klinkt lekker fris in dit nummer.

Bridge Out is een hilarisch duet met broer Frank met zijn bizarre tenor stemgeluid. Het nummer ontwikkelt zich van een intieme ballad tot een stuwend bluegrass duet.

Na de sprankelende banjo instrumental Merry Eyes is het de beurt aan het stuwend pompende No Man’s Land. Een broeierig nummer met een voorname rol voor de swingende banjo.

Het statige A Kiss Can Hide Two Faces is een Leonard Cohen achtig deinend nummer met de gekweld kreunende viool van David Henry. Met het lui groovende Big Tour Bus, met een hilarische tekst, zijn we aanbeland bij een Suzanne Vega-achtig nummer. Met Butterfly Sky keert Mary weer terug naar het Britse 70’s folkgeluid. Een instrumentaal nummer met statig vioolspel.

Het intiem deinende Clouds Roll By sluit het album op een Joan Baez achtige wijze af.

Een lekker veelzijdig Americana album van een zeer getalenteerde artieste.

Tracks:
01. Cranberry Gown
02. Bridge Out
03. Merry Eyes
04. No Man’s Land
05. A Kiss Can Hide Two Faces
06. Only Time To Pray
07. Big Tour Bus
08. Bette, Come Back
09. Old Banjo
10. Butterfly Sky
11. Clouds Roll By

Website: https://www.meanmary.com/