Review: Max Enix – Far From Home

 

Max Enix - Far From Home

Max Enix – Far From Home
Format: 2CD / Label: WormHoleDeath Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Max Enix is een Franse, zeer veelzijdige, artiest, die misschien bekend  is door het album ‘Secret Garden’ uit 2019, dat hij onder de naam Constellia uitbracht.

Zijn veelzijdigheid blijkt al uit het feit, dat hij componist/songwriter, zanger, tekstschrijver, acteur, producer en manager is.

Hij komt nu met een waar conceptalbum op de proppen bestaand uit 2 cd’s. Een conceptalbum over het feit, dat  de mensheid er maar een zooitje van maakt op aarde maar ook over hoop en spiritualiteit. En dat allemaal op een progrock wijze met ouderwets lange nummers waarin van alles gebeurt.

Probeer je een mix voor te stellen van Jeff Wayne’s War Of The World, de filmmuziek van Hans Zimmer, de progrock van bijvoorbeeld Dream Theater en het geluid van Ayreon en je krijgt een beetje een idee wat je op dit album te wachten staat.

Max wordt op het album bijgestaan door een enorme waslijst  van muzikanten waarbij vooral het Budapest Symphony Ochestra onder leiding van François Rousselot een speciale vermelding verdient met  hun krachtige pompeuze geluid. Het aantal vocalisten is bijna niet te tellen.

Het  album gaat van start met  het  stemmige Budapest Symphony Orchestra in The End Of An Era, vergezeld door een krachtig koor. Elise Wachbar is de gastvocaliste in dit nummer naast de krachtige zang van Max. Een nummer dat moeiteloos switcht van stemmig naar donderend riffende progmetal met een hoofdrol voor de snijdende gitaar van Per Nilsson.

Derek Sherinian (ex-Dream Theater) is te gast in Tears Of Earth. Een nummer, dat al snel majestueus dondert met waanzinnig razende bassdrums, ingenieuze tempowisselingen en breaks, de Ronnie James Dio-achtige zang van Fabio Lione (o.a. Rhapsody), de rapzang van Michael Onetwenty en de intieme stem van Elise Wachbar.

City Of Mortals klinkt haast jazzy met opnieuw de kristalheldere zang  van Elise Wachbar maar ook Toby Driver in het heftig progrockende gedeelte van het  nummer. De razende gitaar solo is afkomstig van Xavier Böscher, die een belangrijke rol speelt op dit album.

Prayer Of The Gods beukt er direct snel in. Massief rockend waarin, naast de zang van Max, ook de stemmen van Andy Kuntz (o.a. Vandenplas) en de “ethnic vocals” van Angèle Macabès te horen zijn.

Het laatste nummer van Disc 1, In This Forgotten Paradise,  opent met rustieke pianoklanken en de gevoelige zang van Max, in combinatie met  de zwoele zang  van Elise Wachbar. Het nummer ontwikkelt zich tot een pompeus georkestreerd en hoekig rockend nummer waarin ook de intieme stem van Farhad Hossain en Keltische invloeden te horen zijn.

De tweede schijf gaat pompend rockend van start met An Illusional Kiss met  een duet van Max en Elise Wachbar en Tom Englund (o.a. Evergrey). Het is vooral de imposante operastrot van Luciana Lys, die hier de aandacht opeist.

De doorleefde rauwe zang van David Readman (o.a. Pink Cream 69) is te horen in de donkere ballad The Dark And Bright Tunnel, dat zich (uiteraard) weer ontwikkelt tot een  heftige progrocker met  een majestueuze climax. The Forsaken Ocean gaat over de vervuiling van de oceaan en heeft een passend grimmig geluid met de warme stem van Devon Graves (o.a. Psychotic Waltz), opnieuw prima ingepaste orkestraties en de uitzinnig gierende gitaar  van Mattias Eklund.

Childhood Emotions begint als breekbare ballad met  de zwoele stem van Johanna Red. Naarmate het nummer vordert wordt het steeds heftiger. De  invloed van Karl Orff is duidelijk aanweig en Xavier Boscher en Michael Romeo laten hun gitaren hard gieren. In The Broken Face zijn vervolgens zangeres Marcela Bovio, de gierende gitaar van Michael Romeo en Carl Orff-achtig koorwerk te horen.

Mahdi Khemakhem (o.a. Carthagods) is met zijn indringende rauwe stem te gast  in het massief pompende Beyond My Blood. Mirrors Of Time sluit de tweede schijf op een Hans Zimmer-achtige wijze af met gastzangers Heather Findlay en Damian Wilson.

‘Far From Home’ van Max Enix is een zeer imposant conceptalbum geworden. en een album dat  moeiteloos een plek moet krijgen in de collectie van elke progmet al fan!

Ook het zeer fraai vormgegeven tekstboek dient vermeld te worden.

Als ik dan toch een puntje van kritiek “moet” geven is het de soms wel wat  erg “Frans” klinkende Engelse uit spraak van de zangers.

Tracks:
CD 1
01. The End of An Era
02. Tears of Earth
03. City of Mortals
04. Prayer of the Gods
05. In this Forgotten Paradise
06. An Illusional Kiss
07. The Dark and Bright Tunnel
08. The Forsaken Ocean

CD 2
09. Childhood Emotions
10. The Broken Face
11. Beyond my Blood
12. Mirrors of Time
13. Angels of the Apocalyptic Storm
14. Far From Home

Website: https://www.max-enix.com/