Review: Mavis Staples & Levon Helm – Carry Me Home

 

Mavis Staples And Levon Helm - Carry Me Home

Mavis Staples & Levon Helm – Carry Me Home
Format: CD – Digital / Label: ANTI-
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Levon Helm werd geboren op 26 mei 1940 in Marvell, Arkansas. Hij werd vooral bekend als drummer, multi-instrumentalist en zanger van de Canadees-Amerikaanse rockband The Band. Na het afscheid van The Band in 1976 (afscheidsconcert ‘The Last Waltz’ in San Francisco, uitmuntend gefilmd door Martin Scorsese), maakte Helm een aantal soloalbums en speelde ook filmrollen. In 1983 werd The Band (zonder Robbie Robertson) weer opgericht. Met het overlijden van Rick Danko in 1999 stopte The Band definitief. Helm ging daarna door met muziek maken. Hij overleed op 19 april 2012 in New York op 71-jarige leeftijd.

Soul- en gospelzangeres Mavis Staples is geboren 10 juli 1939 in Chicago, Illinois. In de jaren ’50 begint ze met haar vader Roebuck ‘Pops’, zus Cleotha en broer Pervis als The Staple Singers te zingen in lokale kerken en op te treden. In 1969 verschijnt het eerste soloalbum van Mavis Staples. In de jaren ’80 gaat zij samenwerken met Prince. Later maakt zij platen die geproduceerd worden door Ry Cooder en Jeff Tweedy (Wilco).   

Levon Helm organiseerde vanaf het begin van deze eeuw regelmatig concerten (The Midnight Ramble Sessions) met o.a. The Levon Helm Band en Mavis Staples in zijn studio The Barn, een omgebouwde schuur in Woodstock. In de zomer van 2011 trad Mavis Staples voor het laatst op tijdens zo’n concert. The Levon Helm Band werd voor die gelegenheid uitgebreid met een blazerssectie en leden van de band van Mavis Staples. Dit concert is vorige maand verschenen op het album ‘Carry Me Home’.

Het album opent met This Is My Country, een compositie van Curtis Mayfield en een grote hit in 1968 van de Impressions, waarin racisme en politieke ongelijkheid aan de kaak worden gesteld. Schitterende soul en geweldige zang.

Blazers en een hamerende piano zijn prominent aanwezig in de rauwe blues Trouble In Mind, een song van jazzpianist Richard M. Jones. De a capella zang van Mavis en de harmonieën zijn zeer indrukwekkend in W.B. Stevens’ gospel Farther Along.

De blazers zijn weer fantastisch in Hand Writing On The Wall, de uptempo gospel van Dottie Peoples en Harvey Lee Watkins jr. Het drumwerk van Levon Helm is lekker strak en de saxsolo mag er ook zijn. Het van Nina Simone bekende I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free swingt lekker weg.

Dan volgen er twee composities van ‘Pops’ Staples, het met orgel gelardeerde Move Along Train (een nummer dat Levon Helm zelf ook in 2009 op de plaat zette) en het ontroerende This May Be The Last Time uit 1961. When I Go Away van gitarist Larry Campbell is lekkere uptempo soul.

Prachtig en ingetogen is de soulballad Wide River To Cross, een song van Buddy & Julie Miller. De blazerssectie is hier ook weer in topvorm. You Got To Move van Mississippi Fred McDowell, en ook bekend van The Rolling Stones, is een opwindende uptempo spiritual.

Ook Bob Dylan komt langs met een strakke versie van diens You Got To Serve Somebody, een nummer van zijn album ‘Slow Train Coming’ uit 1979.

Het slottakkoord The Weight, de klassieker van The Band, is grandioos met een emotioneel duet tussen Mavis Staples en Levon Helm, waarbij diens stem helaas door zijn ziekte duidelijk is aangetast.      

 Conclusie:
‘Carry Me Home’ is een topalbum. Soul en gospel van het allerhoogste niveau. 

Tracks:
01. This Is My Country
02. Trouble in My Mind
03. Farther Along
04. Hand Writing on the Wall
05. I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free
06. Move Along Train
07. This May Be the Last Time
08. When I Go Away
09. Wide River to Cross
10. You Got to Move
11. You Got to Serve Somebody
12. The Weight

Mavis Staples Band:
Mavis Staples – Vocals
Yvonne Staples – Harmony Vocals
Donny Gerrard – Harmony Vocals
Vicki Randle – Harmony Vocals
Rick Holmstrom – Guitar
Jeff Turmes – Bass
Stephen Hodges – Drums

Levon Helm Band:
Levon Helm – Drums, Vocals
Amy Helm – Harmony Vocals
Larry Campbell – Harmony Vocals, Guitar, Mandolin
Teresa Williams – Harmony Vocals
Brian Mitchell – Piano, Keyboards
Jim Weider – Guitar
Steven Bernstein – Trumpet
Jay Collins – Tenor Sax
Erik Lawrence – Baritone Sax
Byron Isaacs – Bass
Clark Gayton – Trombone

https://mavisstaples.com/
http://www.amyhelm.com/